Det er nærmest ubegribeligt, at Danmark ikke fik sat en stopper for Muhammedkrisen tidligere.
Det mener professor i internationalt samabejde, Jytte Klausen, efter tidligere udenrigsminister Per Stig Møller nu afslører, at det var en en simpel kommunikationsfejl, der førte til aflysningen af et vigtigt møde mellem den danske regering og 11 muslimske ambassadører i 2005.
- Man kan sige, at den danske regering var inkompetent på det tidspunkt, siger hun til DR Nyheder.
Afslag skabte stor vrede
Det var daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, der afviste at mødes med 11 muslimske ambassadører kort tid efter Muhammedtegningerne var blevet bragt i Jyllands-Posten i 2005.
Afvisningen skete uden tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) blev informeret.
Og ifølge Jytte Klausen, der har studeret Muhammedkrisen og konsekvenserne af den, var det netop afvisningen af de 11 ambassadører der blev afgørende for, at Muhammedkrisen udviklede sig så voldsomt som den gjorde.
- Afvisningen gjorde ambassadørerne meget vrede og det opildnede også diplomaterne i Kairo en hel del, siger hun.
Egypten hovedkraft bag optøjer
Netop den egyptiske regering i Kairo var bannerførere for kampagnen mod Danmark, der siden skyllede henover de muslimske lande og satte gang i en kædereaktion af demonstrationer, angreb på danske ambassader i Damaskus og Beirut samt en boykot af danske varer.
Per Stig Møller indrømmer da også, at han ægrer sig over, at mødet aldrig blev holdt.
- Egyptens daværende premierminister sagde efterfølgende til mig: Havde Anders Fogh Rasmussen dog bare taget det møde, så var der ikke noget problem, siger Per Stig Møller i DR Dokumentaren 'Per Stig - om krig, fred og Muhammedkrise' som DR 2 viser tirsdag aften kl. 21.50.
Møde kunne have stoppet krisens omfang
Jytte Klausen mener, at aflysningen af mødet med de 11 ambassadører satte gang i en kædereaktion, der blev ved at bølge.
- Hvis mødet var blevet taget, havde den egyptiske regering ikke sat noget i gang med de religiøse ledere. Og det er helt sikkert, at de ekstremistiske kræfter først tog fat i sagen efter de hørte om den gennem de muslimske regeringer, siger hun til DR Nyheder.
Betaler stadig prisen for krisen
Jytte Klausen er slet ikke i tvivl om, at ambassadørmødet kunne have stoppet dele af Muhammedkrisens omfang flere måneder før.
- Hvis mødet havde fundet sted, er det min vurdering, at handelsboykotten kunne være undgået.
I stedet betaler Danmark stadig af på Muhammedkrisen og dens negative omtale den medførte.
- Det er stadig tilfældet, at når man taler om Muhammedtegningerne og fornærmelsen mod profeten, så kommer Danmark op i den næste sætning, siger Jytte Klausen.