Statsminister Anders Fogh Rasmussen burde have håndteret hele Muhammedkrisen på en anden måde.
Det mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller:
- Vi kunne have grebet ind i tide, fortæller Per Stig Møller i DR Dokumentarserien Per Stig - om krig, fred og Muhammedkrise, som DR2 sender tirsdag kl. 21.50 og de følgende to tirsdage.
Per Stig: Afslag var en fejl
Her fortæller han, at Anders Fogh Rasmussen ifølge hans overbevisning frasagde sig en stor mulighed for at afbløde Muhammedkrisens omfang flere måneder før krisen for alvor satte ild til verden.
Det skete, da statsministeren sagde nej til at mødes med 11 muslimske ambassadører i Danmark bare få dage efter, at Muhammedtegningerne blev trykt i Jyllands-Posten den 30. september 2005.
- Det var en fejl. Når ambassadørerne henvender sig, så tager man et møde med dem. Og det ville have været fuldstændig uproblematisk. Vi kunne have grebet ind i tide ved at holde det møde, siger Per Stig Møller.
Anede intet om afslag
Som udenrigsminister skulle afslaget til de 11 ambassadører have været forbi Per Stig Møllers bord inden det blev sendt ud.
Men en fodfejl mellem stats- og udenrigsministeriet betød, at det aldrig skete. I stedet blev afslaget sendt afsted uden Per Stig Møller fik chancen for at blive hørt.
- Jeg er meget vred over hele forløbet omkring brevet. Hvis det havde været over mit bord, så havde jeg sagt: Henvis til mig. Og det havde han (Fogh Rasmussen, red.) garanteret taget som en lettelse for det pres, han var under.
Per Stig: Kunne have lukket sagen tidligere
Han mener, at et møde med ambassadørerne kunne have ændret dele af Muhammedkrisens forløb.
- Havde jeg haft møde med dem og lukket den der, så var der kommet pæne indberetninger i deres ministerier. Det gjorde der ikke, fordi der ikke kom det møde, siger Per Stig Møller.
Kaster Danmark ud i kæmpe krise
I dagene efter, at Anders Fogh Rasmussen afviste de 11 ambassadører, blussede Muhammedkrisen for alvor op.
Reaktionen fra de muslimske lande var så voldsom, at den kastede Danmark ud i sin største udenrigspolitiske krise siden Anden Verdenskrig.
Danske flag blev brændt i gaderne, og store demonstationer mod Danmark spredte sig som steppebrande over de muslimske lande. Flere danske ambassader blev angrebet og masser af danske varer boykottet.
Alene i 2006 blev 790 mennesker såret og 241 mennesker dræbt under Muhammedkrisen.
- Det var vanvid. Vanvid, siger Per Stig Møller.
Han er dog ikke sikker på, at mødet med ambassadører i sig selv havde været nok til helt at stoppe krisen.
- Det er jo ærgerligt, at det skulle ske og vi ved ikke om det havde haft den ene eller anden virkning, for vi sidder her og tænker baglæns. Jeg giver bare min mening om forløbet, siger han.
Muhammedkrisen gør stadig Danmark til et terrormål
Den dag i dag betaler Danmark stadig for efterdønningerne af Muhammedkrisen.
I en PET-rapport fra januar i år fastslår efterretningstjenesten, at tegningerne har stor betydning for militante islamister og Danmark som terrormål:
"Udgivelsen af de 12 tegninger af profeten Muhammed i Jyllands-Posten i 2005 har været de vigtigste årsager til, at Danmark er blevet udpeget af al-Qaeda og andre militante islamister som et legitimt og højt prioriteret terrormål. Denne tendens vil fortsætte de kommende år", skriver PET i rapporten.
Anders Fogh Rasmussen: Ingen kommentarer
DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar på kritikken fra tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Han ønsker dog ikke at kommentere sagen yderligere.
Du kan se hele DR Dokumentaren om Per Stig - om krig, fred og Muhammedkrise på DR 2 tirsdag aften kl. 21.50.