Regeringen står efterhånden temmelig alene med sit ønske om at afskære Rigsrevisionen fra at kunne vende hver en sten i solcelle-skandalen.
Men finansminister Bjarne Corydon (S) står fortsat inde for det omstridte solcellebrev fra regeringens øverste top til Folketingets formand.
Og han langer samtidig hårdt ud efter oplysninger i Politiken og Jyllands-Posten om, at det i virkeligheden er departementscheferne i Statsministeriet, Skatteministeriet og Klima- og Energiministeriet, der står bag ønsket om at begrænse Rigsrevisionens indflydelse.
Da I sendte brevet i solcellesagen sagde du, at I gjorde det for at få en debat. Nu har der været en debat, og det står klart, at statsrevisorerne er imod, eksperter afviser det, og der er ikke et flertal for jeres forslag. Bør I ikke trække brevet tilbage?
- Det, vi ønskede med brevet, var, at Folketinget forholdt sig til en problemstilling, som først og fremmest angår Folketinget, der er det ypperste demokratiske organ, vi har. Det ønsker vi stadig, siger Bjarne Corydon.
Men både Venstre og Enhedslisten har sagt fra over for jeres forslag. I kan vel ikke samle et flertal?
- Det er op til Folketinget, hvordan man vil tilrettelægge arbejdet med den problemstilling, vi har rejst. Det afventer vi fuldstændig respektfuldt, siger Bjarne Corydon med henvisning til, at Folketingets præsidium skal behandle spørgsmålet på et møde i næste måned.
Flere medier skriver onsdag, at det i virkeligheden er departementscheferne i flere ministerier, der står bag brevet. Har I ladet jer styre af embedsmændene i denne sag, eller er det et dybtfølt ønske fra regeringen at gøre det her?
- Jeg synes, det er gennemført vrøvl, det der står i landets aviser. Det er desværre en forestilling, jeg møder gentagne gange, at embedsmænd bestemmer ting, som politikerne præsenterer bagefter.
- Det kan man påstå, uden at nogen bagefter kan sige, at man tager fejl. Jeg er træt af den slags analyser.
- Jeg synes, de (analyserne, red.) er gratis at skrive og forkerte i praksis. Det ved jeg af erfaring, for det er mig, der er midt i de her beslutningsprocessor og tager ansvar for de beslutninger, jeg selv træffer og bagefter kommunikerer.
Men hvor kommer initiativet til brevet fra? Er det fra embedsmændene eller fra dig og de øvrige topministre?
- Alle de initiativer, regeringen tager, kommer fra de politikere, der demokratisk er valgt til at sidde i denne regering. Embedsmænd har vi til at sikre, at vi gør de ting, vi ønsker, bedst muligt.
Men i regeringsgrundlaget siger I ret klart, at I vil respektere statsrevisorerne og udlevere relevante dokumenter til Rigsrevisionen. Er det ikke mærkeligt, at I nu pludselig har et ønske om at gå imod regeringsgrundlaget?
- Jeg synes ikke, at vi går imod regeringsgrundlaget. Vi rejser et principielt spørgsmål om, hvordan arbejdsdelingen skal være mellem Rigsrevisionen og Folketinget.
- Vi har det enkle demokratiske synspunkt, at Folketinget må have hovedopgaven med at vedtage love, og hvordan man foretager undersøgelsen af, om man ønsker at vedtage en lov eller ej.
- Det, vi stille og roligt siger, er, at hvis vi laver om på det, så bør det være Folketinget, der beslutter det. Det er det, vi ønsker, at Folketinget forholder sig til.
- Jeg synes, det er en skam, at debatten har handlet om alt muligt andet i stedet for at handle om lige præcis det, siger Corydon.
Finansministeren fastslår, at hvis Folketingets præsidium afviser at begrænse Rigsrevisionens undersøgelse af solcelleloven, så vil regeringen respektere det og udlevere de ønskede dokumenter.
/ritzau/