Pia Kjærsgaard: Thorning er uduelig og Barfoed er ikke politiker

Pia Kjærsgaards personlige erindringsbog deler politiske smæk ud og fortæller personlige historier.

Pia Kjærsgaard langer ud efter flere politiske kolleger i sin selvbiografi (© DR)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt går over i historien som den første kvindelige statsminister - og den mest uduelige.

Det er i hvert tilfælde Pia Kjærsgaards forventning, ifølge en ny erindringsbog fra Dansk Folkepartis stifter, der udkommer fredag.

Både privat og politik

Bogens over 300 sider beskæftiger sig både med Pia Kjærsgaards helt private liv og hendes lange karriere i dansk politik.

Der er ros til flere politiskere kolleger, bl.a. Claus Hjort Frederiksen og Anders Fogh Rasmussen - men også kritik af flere. Det gælder eksempelvis den konservative leder Lars Barfoed - der ifølge Kjærsgaard "ikke er på rette hylde".

- Han er ikke politiker. Han er talmand. (...) Man kan uddanne sig til at blive en dygtig talmand, men man kan ikke uddanne sig til at blive en dygtig politiker. Enten har man det i sig, eller også har man ikke. Og Barfoed har det ikke, står der i bogen.

Dårligt forhold til S

Pia Kjærsgaards og Dansk Folkepartis forhold til Socialdemokratiet behandles indgående i erindringsbogen "Fordi jeg var nødt til det".

Hun beskriver episoden, hvor daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) kaldte partiet for "ikke stuerene" - det skabte først vrede, men blev siden brugt som politisk brændstof. Og hun beskriver sit mislykkede forsøg på at skabe god kontakt til en nuværende topsocialdemokrat, finansminister Bjarne Corydon.

Ingen kontakt til Corydon

Pia Kjærsgaard ønskede at sende en SMS til Corydon om en aktuel sag - men kunne ikke få nummeret udleveret. Efter Kjærsgaards opfattelse uprofessionelt og arrogant.

- Socialdemokraterne har aldrig gjort noget for at skabe en god kontakt til os, hvilket er stjernedumt. Politisk uklogt, skriver Pia Kjærsgaard.

Efterlønnen gjorde ondt

Hun beskriver i bogen detaljeret DFs samarbejde med VK-regeringen fra 2001 til 2011. To forløb er særligt bemærkelsesværdige:

Pia Kjærsgaard fortæller åbent at det var Kristian Thulesen Dahl, der fandt på at halvere dagpengeperioden fra 4 til 2 år i forbindelse med et større forlig. Hun beskriver samtidig, hvorfor partiet gik med til at skære i efterlønnen - trods stor modstand hos partiets vælgere.

Aftalerne om dagpenge og efterløn var "de sværeste" i DFs historie, ifølge Pia Kjærsgaard.

- De gjorde ondt, fordi de i høj grad gik ud over vores egne vælgere, skriver hun.

Metock

Samtidig redegør Pia Kjærsgaard for forløbet om Metock-dommen, hvor den danske regering var presset af en dom fra EF-domstolen.

Her måtte DF bøje af og indgå en aftale, der fulgte regeringens ønsker. Et "nederlag". kalder Pia Kjærsgaard det i det.

Hun mener i bakspejlet af man skulle have ladet de danske domstole se på sagen.

Men hun havde overladt forhandlingerne til Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup. Pia Kjærsgaard var på det tidspunkt ramt af en personlig sorg - hendes lillebror var netop død.

Historien om Pia Kjærsgaards lillebror og hans meget vanskelige liv, beskrives i flere afsnit i bogen. Erindringerne er fortalt til journalist Jette Meier Carlsen og udkommer på Gyldendal.