Nu skal elever have karakterer i idræt i folkeskolen

Med folkeskolereformen bliver idræt et afgangsprøve-fag.

Afgangsprøven i idræt bliver den en kombination af en praktisk prøve og en mundtlig fremlæggelse, hvor eleven skal fortælle og reflektere over øvelsen, og hvad den styrker ved kroppen og sundheden. (© DR)

Med den nye folkeskolereform kommer også et nyt afgangsprøvefag. Fremover kan folkeskolens afgangselever komme op i idræt. Og allerede fra 8. klasse vil de få karakterer i faget.

- For at styrke fokus på bevægelse og motion og for at øge idrætsfagets status indføres der en afsluttende prøve i idræt, skriver Danmarks Lærerforening i et brev om folkeskolereformen til sine medlemmer.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) glæder sig over det nye prøvefag.

Et af de store fag

- Først og fremmest har der været forsøg med nogle afgangsklasser, der gik til prøve. Eleverne oplevede det som meget motiverende og meningsfuldt. For det andet er idræt helt grundlæggende et af de store fag og har ligeså stor status som andre fag, og så er det egentlig mystisk, at det ikke skal tælle på afgangsbeviset, siger Christine Antorini til DR Nyheder.

Idræt kommer til at indgå i en lodtrækningspulje, så det er ikke sikkert, at eleverne kommer op i faget.

Ministeren fortæller, at en ekstra god grund til at lave idræt til prøvefag er, at ikke-prøvefag og valgfag ofte ikke bliver taget ligeså alvorligt som de andre.

Idræt skal ikke være pausefag

Hvad med de bogligt svage elever, der måske oplevede idræt som et frirum, hvor de kunne være med?

- Jeg er grundlæggende uenig i, at nogle fag skal være pausefag. Idræt har i forvejen nogle faglige discipliner, som er vigtige. Og hvorfor ikke vende den om og sige, at de bogligt svage også i dette fag skal have mulighed for at få en god karakter, hvis de er gode til idræt?, siger Christine Antorini.

Ministeren understreger, at idræt, sundhed og bevægelse er helt basale og vigtige kompetencer, som eleverne skal have - og der kommer i forvejen mere af alle tre ting med implementeringen af folkeskolereformen, hvor eleverne får 45 minutters bevægelse om dagen.

Praktisk og mundtlig prøve

Men hvordan kommer det så helt konkret til at foregå?

I forvejen får eleverne en skriftlig udtalelse i idræt sammen med deres øvrige standpunktskarakterer. Fremover skal udtalelsen veksles til en karakter, og når man i forvejen har været vant til udtalelser, bliver ikke noget problem for idrætslærerne, mener ministeren.

Med hensyn til selve prøven i slutningen af 9. klasse bliver den en kombination af en praktisk prøve og en mundtlig fremlæggelse, hvor eleven skal fortælle og reflektere over øvelsen, og hvad den styrker ved kroppen og sundheden. Ligesom ved en fysikeksamen, hvor eleven laver forsøg og skal fortælle om disse.

Kun plusser

Nu skal der så i samarbejde med lærerne udvikles et egentlig prøvemateriale, og de fælles mål for faget skal eventuelt tilpasses. Sidste år vidste forsøg med at gøre idræt til et prøvefag på udvalgte skoler, at det var en stor succes.

- Forsøgene har vist, at det er meget motiverende for eleverne. Man kunne godt tro, at nogle elever måske ville opfatte det, som om at idrætsprøven nu bliver en straf, men det gjorde eleverne i forsøget ikke, og det er da fantastisk. Der er kun plusser ved det her, siger ministeren.