Lars Løkke Rasmussens (V) popularitet blandt vælgerne er faldet drastisk efter nyheden om hans dyre rejser for miljøorganisationen GGGI.
Oppositionslederens såkaldte approval rating er således faldet fra 11 til -23 på bare en måned. Det stor fald skyldes, at flertallet af de danske vælgere, 53 procent, nu har et direkte negativt syn på deres tidligere statsminister mod 39 procent måneden før.
- Det er et ekstremt klart udtryk for, at befolkningen har taget moralsk stilling til hans adfærd. Det handler både om hans rejser for GGGI og den efterfølgende håndtering af sagen. Der gik for lang tid, før han beklagede, siger DR's politiske korrespondent Ask Rostrup.
Leger med troværdigheden
Den negative opfattelse af Lars Løkke Rasmussen smitter også af på partiet Venstre, vurderer Ask Rostrup.
- Der er meget troværdighed og gennemslagskraft bundet op på formanden, og når han tager en rutsjetur i vælgernes øjne, risikerer man at lege med partiets troværdighed. Det er meget alvorligt.
Ask Rostrup er dog overbevist om, at Lars Løkke Rasmussen nok skal ride stormen af og fortsætte som både formand for Venstre og statsministerkandidat. Men det kræver, at han holder sin sti ren i den nærmeste fremtid.
- Frem til næste valg er han landets mest sårbare politiker. Der skal ikke være meget mere støj på linjen, før han kommer i egentlige problemer, siger han.
Stadig blåt flertal
Men selv om vælgerne er ret utilfredse med Lars Løkke Rasmussen har det ikke haft den store effekt på styrkeforholdet i dansk politik, påpeger Ask Rostrup.
- Man skal lægge mærke til, at der stadig er et kæmpe blåt flertal i befolkningen. Venstre er gået tilbage, men ikke katastrofalt meget, og de vælgere bliver alligevel samlet op af andre partier i blå blok.
- Det er ikke noget, der kan få blå blok til at ryste i bukserne.
Påvirker ikke kommunalvalg
Til gengæld er det ikke utænkeligt, at Venstreformandens manglende popularitet kommer til at spille en mindre rolle i det kommende kommunevalg.
- Det kan have en betydning, men det vil typisk være de vælgere, som ikke tænker lokalt, men stemmer ud fra en generel opfattelse af politik. Men det bliver ikke udslagsgivende. Det er den lokale faktor for stor til.
- Og så skal vi huske, at valget ligger fire uger frem i tiden.