Politikerne i EU skal sørge for at gøre livet så svært som muligt for de mennesker, der placerer penge i skattely, dem, der hjælper dem med det, og de lande, der giver dem mulighed for det.
Det siger det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Emilie Turunen, efter at DR Dokumentar har vist, hvor nemt det er herhjemme at få rådgivning om at placere penge i skattely både i Europa og længere væk.
- Det er udansk og underlødigt, men desværre alt for udbredt. Derfor har vi et kæmpe politisk ansvar for at stoppe det. Danmark er med vores hjemlige indsats blandt foregangslandene, så det næste afgørende skridt er at få styrket den fælles indsats i EU, siger Emilie Turunen.
Hun mener, der skal sættes ind på tre områder: Strengere straffe, stærkere myndighedsindsats og strammere lovgivning.
Også skattelylande i Europa
Myndighedernes indsats på europæisk plan skal blandt andet opprioriteres gennem EU's skattesamarbejde Fiscalis, lige som Emilie Turunen sammen med resten af den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet arbejder på en fælles EU-definition af skattely for at kunne presse skattelylande til åbenhed og samarbejde.
Skattelylandene ligger også inden for Europas grænser, og derfor er der behov for fortsat at lægge pres på lande som Østrig og Schweiz, der holder fast i deres bankhemmelighed. Der er således mange interesser på spil internt i EU, lyder det.
- Meget konkret har vi Østrig, som stædigt har holdt fast i sin bankhemmelighed og Luxembourg, som har holdt fast i den, og hvor vi virkelig har skullet presse dem. På den måde hersker der også dobbeltmoral i mange lande i forhold til det her problem, siger Emilie Turunen.
- Man skal også huske på, at mange af de her skattely ligger i lande, som har tilknytning til især Storbritannien og Holland, siger hun.
Kamp om direktiver
Der er således allerede sat gang i et arbejde omkring fælles regnskabs- og hvidvaskningsdirektiver i EU, som skal dæmme op for blandt andet brugen af skattely.
- Der er en kamp om, hvor ambitiøse og hvor omfattende, de her direktiver skal være, siger hun.
Emilie Turunen peger desuden på, at det ikke er i alle EU-lande, at skatteunddragelse, ligesom i Danmark, kan straffes med fængsel, hvis det bliver opdaget.
- Fra parlamentets side vil vi gerne have, at det falder ind under strafferet, og at det bliver harmoniseret, så man ikke kan shoppe jurisidiktion, siger Emilie Turunen.
Men EU-arbejdet bliver altså også problematiseret af medlemslandenes mange forskellige interesser.
Hvis vi virkelig ville, kunne vi gøre langt, langt mere, end vi gør i dag. Der må vi forhåbentligt samle en kritisk masse af lande, heriblandt Danmark, der kan få gennemført nogle af de her ting, siger Emilie Turunen.
Ved du noget om skjulte penge i skattely? Skriv til os på slar@dr.dk.