Journalisterne på Lars Løkke Rasmussens maratonpressemøde var tungnemme og bare med til at udstille den danske smålighed.
Sådan lyder i hvert fald budskabet fra flere Venstre-politikere.
- Jeg anerkender klart, at journalister skal bide folk i haserne og stille både de dybdegående og kritiske spørgsmål. Jeg ville være ked af det, hvis det ikke var sådan. Men jeg synes, at man gik over normgrænsen i forhold til at spørge til noget, der var usmageligt, siger Michael Aastrup Jensen, kulturordfører for Venstre.
Hvilke spørgsmål var usmagelige?
- Jeg synes, det blev værre og værre. Tonen vendte, da man fandt ud af, at der ikke var noget at komme efter. Det var lige som om, at især Ekstra Bladet skulle puste sig selv op og vise, at de var store og vigtige. Og at det var dem, der havde afsløret det hele, siger Michael Aastrup Jensen.
Men din formand kunne have stoppet pressemødet efter en time, det var jo meget det samme, der blev spurgt om og svaret?
- Jeg synes kun, det er godt, det var et langt pressemøde. Men det kan jo ikke passe, at det skal være Løkke, der er redaktør for Ekstra Bladet. Havde han kortet pressemødet af, så havde Ekstra Bladet bare brugt det imod ham. Der synes jeg, han viser total mandsmod, siger Michael Aastrup Jensen.
EB: Vi spørger, til vi forstår
På Ekstra Bladet undrer politisk redaktør Steen Larsen sig.
For siden Ekstra Bladet for to uger siden havde Løkkes rejsebudget på forsiden har de forgæves forsøgt at få et interview med Venstre-formanden, siger Steen Larsen.
Derfor er det klart, at spørgsmålene er mange, når endelig pressen bliver inviteret til pressemøde efter to ugers heftig kritik af Løkke.
- Det er dybest set at lave research, og mange af spørgsmålene var jo opklarende. Den anden del af det er, at journalisterne fik udleveret bilagene få minutter før pressemødet, siger Steen Larsen.
Datteren i 7.klasse ville regne bedre
Under pressemødet var der heftig aktivitet på det sociale medie Twitter.
Her diskuterede og kommenterede især journalister og politikere Løkkes præstation.
- Lars betaler selv for Lisas rejse - og EBs journalist får ikke sine skolepenge tilbage, selvom han har fortjent det, skrev Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen.
Jan E. Jørgensen mener, at det lange pressemøde var med til at vise befolkningen, hvordan vilkårene er for poltikere.
- Jeg synes, mange af spørgsmålene, der blev stillet var rimelige. Men man kan diskutere, om det er relevant, om han fik champagne, da stewardessen kom rundt i flyet. Det kom på en måde til at fremstå lidt uværdigt for begge parter. Jeg siger bare, at vi skal passe meget på, at journalister og medier ikke trækker hinanden ned, siger Jan E. Jørgensen.
Journalisterne blev ved med at stille mange af de samme spørgsmål - og også på forskellige måder - det er vel også fordi, de ikke mener, der blev svaret godt nok?
- Jo, men eksempelvis spurgte en fra Ekstra Bladet mange gange om et enkelt regnestykke, som min datter i 7.klasse kunne have løst. Det var sådan set et meget indsigtsfuldt indblik i den uredigerede virkelighed, siger Jan E. Jørgensen.
Ekstra Bladets politiske redaktør, Steen Larsen, mener ikke, at hans journalister stillede for mange spørgsmål - heller ikke selv om de var stillet før.
- Jeg undrer mig såre over, at Venstre-folk kan hidse sig op over det, når deres formand starter pressemødet med at sige, at han vil svare på alt. Vi er indkaldt til pressemøde, og så spørger vi, til vi synes, vi har forstået, hvad han siger, siger Steen Larsen.
Åbenhed blev til udstilling
Aastrup Jensen og Jan E. Jørgensens partifælle, Søren Pind, har trofast forsvaret sig partiformand Løkke de seneste to uger under den heftige kritik af Løkkes rejseri.
Han bebrejder ikke den måde, journalisterne tacklede pressemødet på.
- Det er mere hele situationen, jeg er imod. Fordi jeg er i tvivl om, hvordan den gavner vores demokrati, siger Søren Pind.
Mange vil antage, at netop åbenhed styrker demokratiet?
- Det er der mange journalister, som mener. Og der var jo ikke rigtig nogen anden mulighed her. Men altså åbenhed; er der nogen, der ønsker total åbenhed omkring en selv? Det tror jeg ikke.
Så på pressemødet blev åbenhed til en slags udstilling?
- Ja, vi må finde en balance, hvor vi bevarer værdigheden. Hvis man nu havde bedt Friis Bach (udviklingsminister, red) om at se bilagene igennem og så lægge det problematiske frem. Jeg synes på en eller anden måde, at det er for meget.
Men Løkke bragte jo sådan set sig selv i den situation ved at indkalde til pressemøde?
- Det evige problem i den her sammenhæng er, at de her ting forårsages af politikeren selv - bare fra den opponerende politiske side. Moralismen synes jeg personligt er det sværeste for en politiker at mestre. De respektive sider angriber hinanden for at have dårlig moral, og det betyder, at det lille bliver stort og det store bliver kollossalt; vi er nødt til at finde en balance, og det gælder begge sider.