Undervisningsminister Christine Antorini (S) præsenterer onsdag klokken 12 regeringens erhvervsskolereform.
Det erfarer DR Nyheder.
Reformen er et af regeringens helt store projekter i dette efterår.
- Vi har brug for rigtig dygtige fagligt uddannede unge, og det betyder også, at man skal kunne det, der skal til, når man starter på en erhvervsuddannelse, sådan at man også har en god chance for at gennemføre, siger undervisningsminister Christine Antorini.
12 indgange bliver til fire
Erhvervsuddannelserne er blevet reformeret på en række områder.
Der er i dag 12 forskellige indgange til erhvervsuddannelserne, men det vil regeringen skære ned til fire grundlinjer.
Som noget helt nyt skal der indføres adgangskrav til uddannelserne. Således skal ansøgerne have bestået folkeskolens afsluttende prøver med karakteren 2 i dansk og matematik. Endelig kan elever, der på forhånd har sikret sig en praktikplads på forhånd, begynde på en erhvervsuddannelse, ligesom en optagelsessamtale kan være adgangsgivende.
- Det har været helt afgørende for os i Det Radikale Venstre, at et karaktergennemsnit ikke kan stå alene, og derfor skal man også kunne starte på en erhvervsuddannelse, hvis man har en praktikplads, eller hvis man kommer til en optagelsessamtale og viser, at man rent faktisk er motiveret til at tage en erhvervsuddannelse, siger de radikales undervisningsordfører Lotte Rod.
Flere timer på skoleskemaet
Der skal fyldes flere timer i skoleskemaet for erhvervseleverne. Derfor skal timetallet øges fra 20 til 26 timer om ugen.
- Vi vil jo gerne give de unge en mere rigtig ungdomsuddannelse, ved at de får nogle flere time om ugen, de får dygtigere lærere, og at de dermed har en egentligt ungdomsuddannelse. Til gengæld får de voksne muligheden for, at man går ind og kigger på, hvad kan de i forvejen, og at de derfor kan få merit for flere ting, og dermed ikke behøver at være på skolebænken ligeså længe, siger Lotte Rod.
Endvidere bliver elever på over 25 år sat sammen, så de helt unge går i klasser med jævnaldrende, og på den måde oplever at gå på en ungdomsuddannelse.
I dag er det kun 19 procent af de unge, som søger ind på en erhvervsuddannelse efter skolen. Det tal skal øges til 25 procent i 2020. Og 30 procent i 2025.
Endelig skal det fremover være muligt at tage sin 10. klasse på erhvervsskolen, hvor matematikken skal foregå i værkstedet langt væk fra matematikbogen i klasselokalet.