Først var det tyske Bayerngas, der sagde nej tak til at efterforske den danske Nordø for oliefelter.
Nu følger amerikanske Hess så efter og truer også med at trække sig efter regeringen indførte ny strammere beskatning af olieselskaberne i Danmark.
Og det kan få alvorlige konsekvenser for den danske statskasse, mener Carlos Møller-San Pedro, konsulent for flere olieselskaber i Danmark.
- Det er meget problematisk, for Hess og Bayerngas er to af de store risikovillige spillere, der har de økonomiske overarme til at lave ny efterforskning efter olie i Danmark.
Tager ti år at udvikle et oliefelt
Problemet er ifølge Carlos Møller-San Pedro, at der kun er få store selskaber, der har tilstrækkelig risikovilje og kapitalstyrke til at foretage efterforskning efter nye oliefelter.
- Vi kan sagtens få nye spillere ind, men mange af dem vil ikke have de økonomiske kræfter til at løfte opgaven, siger han.
Det tager ofte fem-ti år fra et oliefelt bliver fundet til feltet går i produktion og begynder at tjene penge. Og det kræver, at selskabet har en vis kapital med ind i projektet.
Ingen fradrag til nye selskaber
Samtidig er reglerne i Danmark sådan, at man som nyt olieselskab i landet ikke får skattefradrag. Først når man har sin produktion i gang, kan man opnå fradrag, modsat reglerne i f.eks. England og Noge.
- Det gør Danmark til et dyrt land at gå ind og lave efterforskning på. Og det er en af de ting der gør, at Danmark ikke bare er et land nye selskaber kommer til.
Olieindtægter kan falde drastisk i ti år
Konsekvensen kan blive at den danske stat får væsentligt mindre skatteindtægter i den periode på ti år det tager for nye selskaber at oprette nye oliefelter. Hvis der da overhovedet kommer nogen og byder.
- Hvis selskaberne betragter Danmark som en bananrepublik, hvor selskaberne ikke kan stole på, at aftaler med den danske stat, de bliver holdt, så bliver de væk. Og så kan det få en dominoeffekt, siger Carlos Møller-San Pedro.