DA: Godt at regeringen dropper øremærket barsel

Dansk Arbejdsgiverforening og tænketanken Cepos lægger med glæde den øremærkede barsel i graven

DA og Cepos siger med glæde farvel til øremærket barsel til mænd. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Regeringen og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har fået drøje hug fra både fagbevægelsen og Enhedslisten, efter at planerne om den øremærkede barsel til mænd er taget af bordet og erstattet med en såkaldt ligestillingsbonus i stedet.

Men andre steder møder den nye kurs anerkendelse. Blandt andet hos Dansk Arbejdsgiverforening, hvor chefkonsulent Lise Bardenfleth er tilfreds.

- Regeringen har som udgangspunkt truffet den rigtige beslutning ved at droppe øremærket barsel til mænd. Med hensyn til den nye ordning, så er det vigtigste, at den ikke går ind og reducerer arbejdsstyrken. Det har vi ikke råd til, siger Lise Bardenfleth.

Cepos: Øremærket barsel er barnepigekultur

Og hos den borgerlige-liberale tænketank Cepos siger man også med glæde farvel til øremærket barsel.

- Tvungen barsel til mænd er en unødvendig statslig barnepigekultur og et indgreb i familiernes privatliv. Den fleksible barselsorlov vi har i dag, giver allerede fædre mulighed for at afholde 32 ugers barsel, siger erhvervsjuridisk seniorkonsulent i CEPOS, Henriette Kinnunen.

Hun synes bedre om ideen med den nye ligestillingsbonus, men mener stadigvæk, at man burde lade familierne selv bestemme meget mere.

Et minimum af øremærket barsel

- Man burde forkorte den tvungne barsel til moren til otte uger, den standard som EU har sat, og så lade forældrene fordele resten. De er de bedste til at vurdere, hvad der er bedst for familien og for barnet, siger Henriette Kinnunen.

- I min optik er udgangspunktet for barslen, barnet. Det er barnet man holder barsel for, og forældrene er bedst til at vurdere, hvad der er bedst for barnet i den periode, siger Henriette Kinnunen fra Cepos.