Når regeringen dropper at få øremærket tre måneders barsel til fædre og erstatter det med en model, hvor barslende mænd får en kontant bonus, er det en kovending - i hvert fald for nogle i regeringen.
Det siger DR's politiske analytiker, Bjarne Steensbeck.
- Mette Frederiksen (S) var en af dem, der kæmpde for øremærket barsel, men Socialdemokraterne har været splittet. Mette Frederiksen har måske fået lidt et andet syn på det, siger Bjarne Steensbeck.
Sass og Bødskov imod
Og det er netop splittelsen hos Socialdemokraterne i spørgsmålet om barsel til mænd, der gør, at man vælger en anden model:
Mænd, der tager barsel, får således en bonus på 100 kroner skattefrit om dagen. Det får de, når de har holdt seks ugers barsel og frem til den 12. uge.
- Nu får ledelsen af partiet det, som den vil, på den nemme måde. I stedet for at bruge pisken, bruger de guleroden. Når denne her model overhovedet opstår, er det fordi, der er kræfter i Socialdemokraterne, der ikke bryder sig om, at mænd bliver ”tvunget” på barsel. Det er kræfter som Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov, fortæller Bjarne Steensbeck.
Ordfører ærgrer sig
Det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen "vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden", men det går den altså væk fra med denne model.
Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, er da heller ikke helt tilfreds:
- Er ærgerlig over beslutningen, men kampen for at sikre fædre bedre orlovsmuligheder fortsætter, skriver han på Twitter.
Også SF har kæmpet for øremærket barsel til mænd, mens det hos de Radikale ikke har været et helt så ideologisk punkt, som det har været for Socialdemokraterne, lyder det fra DRs politiske analytiker.