Små videokameraer, der optager og gemmer din færden igennem landet. Videoovervågning findes efterhånden mange steder, både i tog, busser, på stationer, i taxaen, og på Strøget i København. Ifølge tal fra Sikkerhedsbranchen, sad der i 2011 over 350.000 overvågningskameraer i Danmark. Det vil sige 1 kamera for hver 15. borger.
Men det skal være slut nu. Står det til Enhedslisten, skal alle overvågningskameraer, der står på offentligt tilgængelige steder pilles ned igen. Det mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, der har fået nok af overvågningen af danskerne.
- En ganske almindelig borger skal generelt kunne bevæge sig frit uden at blive overvåget, siger hun til dr.dk
Kameraer har en præventiv effekt
Kameraerne er ellers blevet udråbt til at have både en præventiv effekt, men også en opklarende effekt i forbindelse med overfald.
Politiet har flere gange brugt videoovervågningsmateriale fra stationer og tog til at efterlyse gerningsmænd med billede.
Pernille Skipper anerkender at kameraerne i visse tilfælde kan virke præventivt, f.eks. i banker, men hun mener samtidig, at det beror på en konkret vurdering, hvorvidt effekterne af kameraerne opvejer de frihedsrettigheder, som kameraerne indskrænker.
- Det mest effektive ville være, hvis vi lavede et overvågningssamfund kendt fra Stasi-tiden, eller hvis vi alle sammen fik en chip indopereret i nakken. Så ville politiet altid kunne finde hver eneste lovovertræder i hver eneste tilfælde, men det vil jo krænke vores frihedsrettigheder på en måde, som vi ikke vil være med til, siger hun.
Partiet vil dog fortsat tillade videoovervågning på private områder, som i eksempelvis banker.
Snowden har opildnet overvågningsdebat
Debatten om overvågningen af borgerne er blusset op igen, efter den amerikanske whistleblower Edward Snowden har afsløret, at det amerikanske sikkerhedsagentur NSA har overvåget alverdens borgeres færden på nettet.
I Danmark registrerer internet- og teleselskaber oplysninger om vores brug af internettet efter den såkaldte logningsbekendtgørelse. Også den har Enhedslisten længe været modstander af, og debatten får endnu engang partiet til at kræve, at den bliver fjernet.
- Almindelige borgere skal ikke udsættes for overvågning, når de bruger internettet, eller ringer hjem til deres bedstemor, siger Pernille Skipper.