Læs hovedpunkterne i Rigsrevisionens rapport

I et lille årti har ejendomsvurderingerne fra Skat været fyldt med fejl. Rigsrevisionens rapport er nu offentliggjort.

Rapporten fra Rigsrevisionen stille Skat i et enddog meget uheldigt lys. (Foto: © DR, DR)

I næsten 10 år har Skat undladt at gøre noget for at forbedre de offentlige ejendomsvurderinger for tusindvis af bolig- og ejendomsejere i hele landet. Rigsrevisionen kritiserer forholdene.

Følg Rigsrevisionens pressemøde live her:

Kritikken rammer de i alt seks skatteministre, landet har haft siden 2003. Det er fire Venstre-ministre fra den tidligere regering: Svend Erik Hovmand, Kristian Jensen, Troels Lund Poulsen og Peter Christensen samt to ministre fra den nuværende regering: Thor Möger Pedersen og Holger K. Nielsen.

Læs hovedpunkterne i rigsrevisionens rapport her:

  • I perioden fra 2003 har Skat lavet fejl i de offentlige ejendomsvurderinger, der danner grundlag for en lang række af skatter og afgifter. I 2011 skød Skat for eksempel ved siden af den rigtige vurdering i forhold til salgsprisen i 3 ud af 4 handlede parcelhuse. 41 procent var vurderet for højt, mens 34 % var vurderet for lavt.

  • Samtidig har Skat været alt for dårlig til at behandle borgernes klager over vurderingerne. Kun cirka halvdelen af klagerne er blevet behandlet i overensstemmelse med reglerne. Dermed har borgere, der mener, at deres bolig eller ejendom er blevet vurderet forkert, i stor udstrækning ikke fået behandlet deres klage efter reglerne. Kun halvdelen af klagerne er blevet behandlet korrekt.

  • Desuden har Skat vidst, at der var problemer på området siden 2003. Alligevel var det først i 2012, at der blev gjort tiltag, som skulle rette op på problemerne. I følge Rigsrevisionen er det endnu for tidligt at sige, om problemerne er løst, eller om der fortsat er fare for fejlvurderinger og kritisabel behandling fra Skat.

  • I perioden fra 2003 til 2012 har Skat ikke haft noget mål for, hvor meget, man måtte ramme ved siden af. Og i 2010 og 2011 slækkede man endnu mere på grundigheden, da Skat i højere grad brugte eksempelvis fremskrivninger af priserne.

  • Generelt har grundlaget for vurderingerne været for dårligt.