Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal ud af Schengen-samarbejdet, der blandt andet har gjort de europæiske grænser åbne for EU-borgere.
Det er et af de punkter, som partiet præsenterer i forbindelse med deres sommergruppemøde, der i øjeblikket bliver afholdt i Helsingør.
Ifølge Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, har samarbejdet skadet Danmarks kontrol med personer og varer, der kommer illegalt til landet.
Derfor vil de hurtigst muligt have en folkeafstemning. Senest når Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister med Dansk Folkepartis mandater.
Læs interviewet med Peter Skaarup her:
Hvad er det I foreslår om Schengen-samarbejdet?
- I Dansk Folkeparti ønsker vi en folkeafstemning om Schengen-samarbejdet. Vi synes, det er på tide, at borgerne bliver spurgt. Befolkningen blev jo ikke spurgt for tolv år siden, da man tiltrådte Schengen, der med et pennestrøg fjernede den danske grænsekontrol
Hvorfor mener I, at samarbejdet skal til afstemning?
Vi mener, at det har så store konsekvenser, at Danmark har åbne grænser, at befolkningen skal spørges.
Hvornår mener i Schengen-samarbejdet skal til afstemning?
Vi synes, at det vil være fint, at man samtidig med Europaparlamentsvalget i maj måned, kunne tage en afstemning om Schengen-samarbejdet samtidig. Der er borgerne i forvejen henne og stemme.
Hvis ikke det ligefrem er noget den nuværende regering, mener skal til afstemning, hvornår skal det så?
Får vi større indflydelse, end vi har i dag, og det kunne man jo håbe på, så vil vi da benytte det til at sige, at vi skal have en folkeafstemning omkring Schengen-samarbejdet og de åbne grænser.
Så hvis I skal lægge de afgørende stemmer til at Lars Løkke skal være statsminister, så vil I også kræve, at der skal være en afstemning om det her?
Nu stiller vi jo ikke ultimative krav, men det er klart, at vi vil komme med et ønske om en folkeafstemning om Schengen-samarbejdet, hvis det ikke er sket før.
Hvad så, hvis Venstre siger nej?
Ja, så har vi en ny situation, men jeg tror da en kommende regeringen har en vis interesse i at lytte til deres støtteparti.
I har jo tidligere brugt finanslovsforhandlinger til at presse lignende ting igennem. Kunne det være der, man forhandler sådan noget igennem?
- Vi udelukker ikke noget på forhånd.
Vil man igen se grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, hvis I skulle have de afgørende stemmer?
- Det vil da være et skridt på vejen. Den grænsekontrol aftale man lavede før sidste valg, som den nuværende regering desværre rullede tilbage og fjernede var en god aftale. Derfor vil vi selvfølgelig fortsætte kampen for i det mindste at få den aftale genindført.
Så allerbedst ville være at træde helt ud af Schengen-samarbejdet. Hvis ikke det kan lade sig gøre, så vil I hvert fald have grænsebomme ind igen. Og hvis I skal lægge stemme til en Venstreregering, er det så et af de punkter, der skal tilbage på dagsordenen?
Helt sikkert. Altså Schengen-samarbejdet hindrer de enkelte lande i effektivt at kontrollere, hvem der kommer ind i landene. Det tror jeg også, en borgerlig regering vil være interesseret i at få øje på.