Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance forsøger i 11. time at indgå et kompromis om offentlighedsloven, som vedtages i begyndelsen af næste uge.
De tre partier har kæmpet hårdt imod de dele af loven, som vil begrænse offentlighedens indsigt i ministres arbejde og det grundlag, de træffer beslutninger på.
Men nu har den - i gængse sammenhænge på Christiansborg - noget umage trio fundet fælles fodslag om et kompromisforslag.
Forslag bløder op
Forslaget bløder op på partiernes hidtidige krav om, at justitsminister Morten Bødskov (S) skal pille de paragraffer ud af loven, der hindrer indsigt i embedsværkets ministerbetjening, i ministrenes kalendere og i kontakten mellem ministre og folketingsmedlemmer.
Nu foreslår trioen eksempelvis, at ministrenes kalendere kan undtages fra aktindsigt, når det gælder fremtidige begivenheder.
- Vi havde gerne set, at vi var sluppet helt af med de tre problematiske paragraffer, men med vores ændringer vil vi trods alt stå med en langt mindre problematisk offentlighedslov, end det ellers ville have været tilfældet, siger Liberal Alliances retsordfører, Simon Amil Ammitzbøll.
EL: Et godt tilbud
Enhedslistens Pernille Skipper tilføjer:
- Ændringsforslagene er et godt tilbud til de partier, hvor baglandene er i oprør over forslaget til ny offentlighedslov.
- Nu kan deres folketingsmedlemmer med god samvittighed stemme ja til vores ændringsforslag og give en tiltrængt indrømmelse til deres kritiske partifæller, siger hun.
Justitsminister Morten Bødskov har erkendt, at den kommende offentlighedslov vil begrænse offentlighedens indsigt, når det gælder ministres arbejde, og at visse opsigtvækkende sager ikke ville være kommet frem.
Vedtagelse udskudt
Vedtagelsen af offentlighedsloven skulle have fundet sted mandag, men den er udskudt, efter at klimaminister Martin Lidegaard (R) torsdag fik en næse for sin håndtering - eller mangel på samme - i den såkaldte solcelle-sag, der koster flere hundrede millioner kroner.
Der er nemlig rejst tvivl om, at også denne sag ville være forblevet skjult for offentligheden med den nye lov. Det spørgsmål skal justitsministeren i samråd om mandag.
/ritzau/