Dagpengesagen er blevet den knage, hvor alle, der er kritiske over for regeringen, kan hænge deres kritik.
Det vurderer politisk kommentar og chefredaktør på Fyens Amts Avis, Troels Mylenberg.
- Reformen er godt i gang med at blive symbolet på, hvordan den røde regering fører blå politik, siger Mylenberg.
Kun radikale stemte for
Af regeringspartierne var det kun Radikale Venstre, der i 2010 under VK-regeringen stemte for dagpengereformen. Både S og SF stemte imod, og det gør sagen endnu vanskeligere for de to partier.
- Man overtager noget politik, som de borgerlige vedtog. Det er problematisk, når man som politiker skal ud og forsvare og forklare retfærdigheden i noget, man stemte imod engang, siger Troels Mylenberg.
Da dagpengereformen blev vedtaget, var vurderingen, at melllem 2.000 og 4.000 personer ville blive ramt og falde ud af dagpengesystemet.
Nu lyder vurderingen, at op til 30.000 risikerer at falde ud alene i år. Det får presset på regeringen til at vokse både internt i regeringspartierne og fra deres politiske baglande.
Uenighed i regeringstoppen
Hvorfor er det så svært for regeringen at forklare deres politik på det her område?
- De er ikke helt enige om det. Thorning, Vestager og Corydon er nok enige, men SF er ikke enige i den her politik. På sidste weekends landsmøde stod Annette Vilhelmsen og sagde, at hun fandt det urimeligt. Det er et stærkt ord. Hvis man ikke gør noget ved det, man finder urimeligt som politiker. Så har man også tabt der, siger Troels Mylenberg.
Margrethe Vestager udtalte tidligerere på ugen, at "dagpengereformen er god for Danmark. Der er ingen grund til at ændre på den. Det der er grund til at gøre er at se på, hvad vi kan gøre for de mennesker, der har været ledige længe."
Det udsagn holder hun tilsyneladende fast i, selvom hendes eget bagland er begyndt at kritisere konsekvenserne af dagpengereformen.
- Baglandet er også ude og sige, at nu er det simpelthen nok. Det var ikke meningen, at det skulle blive voldsomt og gå udover så mange, siger Troels Mylenberg.
Endnu en udskydelse?
Hvad kan regeringen gøre for at ryste kritikken af sig?
- Regeringen kan nu lave endnu en udskydning af problemet. Meget tyder på, at man laver en midlertidig udskydelse. På den måde kan de fortsætte fra tue til tue, indtil der kommer en højkonjunktur.
- Spørgsmålet er, hvor længe regeringstoppen kan holde det her ud. Thorning sagde på pressemødet forleden, at jeg gider ikke mere. Det kunne hun slippe for meget hurtigt, hvis hun laver noget om, siger Troels Mylenberg.