Danskerne bør ikke stilles i den situation, at de skal sætte sig ind i de tekniske spørgsmål omkring en fælleseuropæisk patentdomstol.
Derfor håber statsminister Helle Thorning-Schmidt på en bred aftale i Folketinget, som sikrer, at spørgsmålet om dansk tilslutning til patentdomstolen ikke skal sendes til folkeafstemning.
Justitsministeriet er kommet frem til, at der vil være tale om suverænitetsafgivelse, hvis Danmark tilslutter sig domstolen.
Vil være en stor fordel
- Vi har diskuteret patentdomstolen i 30 år i EU, og under det danske EU-formandskab lykkedes det at nå en aftale.
- Patentdomstolen vil gøre det både nemmere og billigere for de enkelte virksomheder at forsvare deres patenter, og det vil være en stor fordel for især små- og mellemstore virksomheder, som vi har mange af i Danmark, siger statsministeren.
- På grund af de mange fordele ved patentdomstolen lægger regeringen stor vægt på at få ratificeret den i Danmark. Derfor vil vi i næste folketingssamling fremlægge et lovforslag om den, siger Helle Thorning-Schmidt.
Vil samle bredt flertal
Når der er tale om suverænitetsafgivelse skal regeringen samle 5/6 flertal for lovforslaget, ellers skal forslaget sendes til folkeafstemning.
Så langt bør det dog ikke komme, mener statsministeren:
- Regeringen vil arbejde for at få et bredt flertal for loven. Regeringen mener, at med alle de tekniske dele i spørgsmålet om patentdomstolen bør de folkevalgte tage ansvar for at afklare det netop i Folketinget, siger Helle Thorning-Schmidt.
DA og EL er skeptiske
Hun mener, at fordelene for de danske virksomheder ved lettere at kunne forsvare patenter er så store, at det kan hjælpe på antallet af arbejdspladser i Danmark.
Dansk Folkeparti og Enhedslisten er begge skeptiske over for domstolen, og det nødvendige flertal for at undgå en afstemning er derfor umiddelbart ikke til stede.
/ritzau/