Sundhedsminister: Lægekonflikten udskydes et år

Sundhedsministeren giver parterne i lægekonflikten et år til at finde hinanden.

Ikke en eneste læge bliver tvangsflyttet. Og skulle der ikke være køber til en lægeklinik, der er til salg, så skal andre læger med egen klinik kunne købe den.

Det er nogle af de punkter, som sundhedsminister Astrid Krag har fremlagt om et lovforslag, der skal stoppe konflikten mellem læger og regionerne.

Hun giver parterne i lægekonflikten et år til at finde hinanden, fordi konflikten mellem de praktiserende læger og regionerne er bilagt og sat på stand by indtil 1. september 2014.

- Jeg lægger et lovforslag frem, som forlænger perioden i et år. Der sker altså ingen ændringer, med mindre der falder en aftale på plads mellem regionerne og lægerne, siger sundhedsministeren.

- Lovforslaget skal sikre, at vi kan styrke den almene praksis, fortsætter hun - for i de kommende år vil der blive flere ældre danskere, og det er lig med, at flere får brug for at kunne komme til en praktiserende læge.

Alle skal kunne komme til læge

Traditionelt har det været svært at få læger til yderområder langt væk fra de større byer, og derfor har ordet vetoret optrådt flere gange. Men sundhedsministeren siger altså nu, at der ikke bliver tale om at en læge skal tvinges til at oprette en praksis et sted, hvor han eller hun ikke har lyst til at være.

- Lovforslaget skal gøre det nemmere for regioner at dække de områder ind, hvor der i dag er mangel på læger, siger Astrid Krag.

Alle borgere skal have adgang til en læge, og derfor kan der i yderste konsekvens komme på tale, at regionen må sætte sig på en klinik i et område, hvor ingen læger ønsker at dække. Der er også behov for bedre sammenhæng mellem læge, region og kommune.

For ældre medicinske patienter skal kunne få hjemmebesøg af sin egen praktiserende læge, når han eller hun er udskrevet fra sygehuset.

Hver region skal nedsætte et patientinddragelsesudvalg.

Bestille tid på mail

Et andet punkt i lovforslaget er tilgængelighed er, at det skal være nemmere at få fat i sin egen læge.

- Åbningstiderne skal tilpasses, så man kan bestille tid elektronisk, siger Astrid Krag. Og er man lige flyttet hjemmefra, så skal man have mulighed for at beholde sin familielæge, hvis man vil det.

Det samme gælder for pendlere. Dermed bliver 15-kilometer-grænsen til ens egen læge ophævet, og på den måde bliver det også lettere for pendlerne at komme til læge, er meldingen fra Astrid Krag.