Ni chefredaktører råber justitsministeren op

Nu melder ni chefredaktører sig i koret af offentlighedslovens kritikere. Det sker med et åbent brev til Folketinget.

60.500 personer har foreløbig skrevet under på, at den ny offentlighedslov bør skrottes. Og her til morgen fik den folkelige bevægelse mod mørklægningsloven - som den også kaldes - ni ny markante stemmer.

Ni chefredaktører og nyhedsdirektører sender i dag et åbent brev til Folketinget med en kraftig opfordring til politikerne om at tænke sig grundigt om, før en ny offentlighedslov vedtages.

Brevet blev offentliggjort på magasinet Ræsons hjemmeside klokken 10 tirsdag.

- Først og fremmest handler det om, at jeg ikke synes, man i det her land har brug for mere lukkethed omkring magten, siger Poul Madsen, Ekstra Bladets chefredaktør, til DR2 Morgen.

Ifølge Poul Madsen har en række sager i nyere tid vist behovet for mere åbenhed om magten. Han nævner som eksempel Ekstra Bladets egen aktindsigt i de nye dagpengetal, som regeringen holdt skjult i knap en måned.

En sag, som justitsminister Morten Bødskov (S) selv har erkendt ikke ville komme frem under den ny offentlighedslov.

Poul Madsen: Du lukker ned omkring magten

Tirsdag på DR2 Morgen var justitsministeren og Poul Madsen i livlig debat om offentlighedsloven. Til Morten Bødskovs forsvar for loven, svarede chefredaktør Madsen:

- Det der er helt klart, det er, at det bureaukraten, der taler. Det her handler om én eneste ting; at du skal have det nemmere. Men det bliver offentligheden ikke bedre betjent af.

- Og det er hele problemstilling; at du pludselig vil lukke hele systemet omkring magten frem for at sikre offentligheden en sikker og troværdig tilgang til at få oplysninger fra jer.

Ifølge Morten Bødskov bringer det debatten tilbage til spørgsmålet, om politikerne skal have et frirum til at lave politik i fortrolighed eller ej.

- Det handler om, at vi selvfølgelig skal have en offentlighedslov, der øger åbenheden, der udbygger den, og der er ordentlige rammer for ministerens rådgivning, siger Morten Bødskov.

Han kritiserer desuden chefredaktørernes brev for at indeholde faktuelle fejl.

- Det er en misforståelse, at der ikke vil være aktindsigt i dokumenter, der udveksles mellem statslige myndigheder, når pressen begærer aktindsigt heri. Påstanden om, at fordi vi har ministerstyre i Danmark, så vil man kunne bruge reglen om ministerbetjening i alle tilfælde, er også forkert, skriver Morten Bødskov i en e-mail til dr.dk

De ni chefredaktørers åbne brev i magsinet Ræson tæller foruden Poul Madsen, Christian Jensen (Information), Olav Skaaning Andersen (BT), Lisbeth Knudsen (Berlingske), Ulrik Haagerup (DR Nyheder), Bo Lidegaard (Politiken), Michael Dyrby (TV2), Anders Krab‐Johansen (Børsen) og Jørgen Ramskov (Radio24syv).