I forbindelse med lærer-konflikten har både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) fremhævet den aftale, som man fik forhandlet på plads med gymnasielærerne i starten af februar.
Derfor har flere arbejdsmarkedsforskere vurderet, at det bliver en lignende model, lærerne vil få i forbindelse med et ventet regeringsindgreb.
Gymnasielærerne stemmer om overenskomsten frem til 18. april. Og selvom resultatet ventes at blive et nej, bliver gymnasielærerne formentlig tromlet af resten af Akademikernes Centralorganisation (AC). Gymnasielærernes stemmer nemlig sammen med AC og i det samlede resultat sidder de kun på 14 procent af de samlede antal mulige stemmer. Og det samlede resultatet ventes at blive et ja.
Gymnasielærernes nye overenskomst indebærer følgende:
- •
Aftalen gælder for en to-årig periode fra 1. april 2013 til 1. april 2015.
- •
Pr. 1. april 2014 får gymnasielærerne en lønstigning på 0,8 procent.
- •
De to gamle anciennitetstillæg på henholdsvis 20.000 og 40.000 kroner om året erstattes af tre nye og højere anciennitetstillæg på henholdsvis 32.000, 50.000 og 72.000 kroner om året.
- •
Pr. 1. august 2013 erstattes de nuværende arbejdstidsregler, så hver gymnasielærer fremover arbejder gennemsnitligt 37 timer om ugen inklusiv forberedelsestid. Arbejdstiden vil blive administreret af ledelsen på det enkelte gymnasium, og den faktiske arbejdstid registreres. I de nuværende arbejdstidsregler bliver en gymnasielærers årlige arbejdstid sammensat af en række timetal - for eksempel 300 timer til at undervise en bestemt klasse i dansk, fem timer til vejledning og retning af en større opgave og så videre. Således er det bestemt centralt i overenskomsten, hvor lang tid man skal bruge på de enkelte opgaver og fag. Men når ændringerne træder i kraft, vil arbejdstiden udregnes ved en indregistrering, fra man kommer om morgenen, til man går hjem om eftermiddagen. Og så må man se, hvor meget man når. Det betyder også, at mellemtimer og spisefrikvarter er arbejdstid. Desuden vil der - ligesom på mange andre akademikerarbejdspladser - kunne aftales hjemmearbejdsdage.
- •
60-års-regel, der hidtil har sikret nedsat arbejdstid på 175 timer om året til gymnasielærere på 60 år eller derover, forsvinder - men fortsætter dog uændret for lærere, der er 58 år eller derunder per 31. marts 2013.
- •
I overenskomstforhandlingerne med de lærere, der lige nu er ramt af lockout, er det blandt andet arbejdstidsreglerne og særreglerne for de ældre lærere, som arbejdsgiverne KL og Moderniseringsstyrelsen vil af med.
Kilder: Gymnasieskolernes Lærerforening og Ritzau