Løkke: Vi svigtede under krisen

Oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at hans regering burde have tænkt mere på at skabe velstand end at fordele velstand.

Oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at hans regering burde have tænkt mere på at skabe velstand end at fordele velstand. (© Scanpix)

Set i bakspejlet skulle og kunne man have handlet anderledes.

Sådan siger oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) nu om sin regeringstid.

- I de gode år, hvor pengene kom af sig selv, glemte vi en helt grundlæggende forståelse. Nemlig at for at diskutere velfærdssamfundet, så skal pengene tjenes ind til Danmark, og i for mange år handlede politik om at fordele velstand i stedet for at skabe velstand, siger Lars Løkke Rasmussen i ugens udgave af DR-programmet Bag Borgen.

Den tidligere statsminister mener, at den forglemmelse førte til for høje lønninger op gennem 00'erne.

- Det hang jo sammen med, at selv om vi tabte konkurrenceevne, så fik vi penge i kassen, for hele verden boomede. Så selv om vi solgte relativt mindre end nogle af de lande, der var i fremdrift, så var der så meget gang i væksten, at bundlinjen så fin ud. Så blev vi ramt af krisen, og den er kommet udefra, men efter krisen, vil det vise sig, at vi kommer i bekneb, fordi vi ikke har passet godt nok på vores konkurrenceevne, siger Lars Løkke Rasmussen.

S-SF ville have lønpulje

Løkke understreger, at mange i det danske samfund har et fælles ansvar for eksempelvis de høje lønninger. Og hele ansvaret tager Venstre-formanden ikke på sig.

- Da jeg som finansminister i 2008 prøvede at holde de offentlige lønninger nede, stod S-SF og sagde: "Vi skal have en særlig lønpulje på 5 milliarder til at øge de offentligt ansattes lønninger." Da vi foreslog en fedtafgift på 1 krone pr. pakke smør, foreslog de en på 4 kroner. Så der er mange, der har det her ansvar, og pointen er jo, at vi er der, hvor vi er nu, siger Lars Løkke Rasmussen.

Se mere i Bag Borgen på DR 1 torsdag kl.21.55