Skat Københavns afgørelse i Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag landede på mystisk vis på dagbladet BT, en uges tid inden der blev udskrevet folketingsvalg i august 2011.
Det skriver Berlingske, der har de nye oplysninger fra anonyme kilder.
BT har kategorisk afvist at afsløre noget som helst over for den igangværende Skattesagskommission med henvisning til kildebeskyttelsen.
Vurdering: Hensigten var at skade
Oplysningen om, at BT-journalister fik kendskab til afgørelsen en uge før valgkampens start, kan betyde, at hensigten med lækken var at skade Helle Thorning-Schmidts valgkamp.
Sådan lyder vurderingen fra Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis og tidligere leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet.
- Det interessante ved denne lækage er, om den har været en politisk betinget lækage for at skade en statsministerkandidat, eller om det har været en såkaldt whistleblower, som ville afdække, at magtfulde mennesker uretmæssigt var sluppet for at betale skat, siger han til Berlingske.
Nogen ville ramme Thorning
På baggrund af afgørelsen skrev BT én uge før selve folketingsvalget i september, at daværende oppositionsleder, Helle Thorning-Schmidt, uberettiget havde modtaget sin mand, Stephen Kinnocks, fradrag.
- Hvis det, Berlingske lægger frem, er rigtigt, altså at det sker lige op til valgudskrivelsen, er det med til at sandsynliggøre, at der er tale om en lækage fra det politiske system. Det tyder på, at nogen ville ramme Thorning.
På baggrund af afgørelsen skrev BT én uge før selve folketingsvalget i september, at daværende oppositionsleder, Helle Thorning-Schmidt, uberettiget havde modtaget sin mand, Stephen Kinnocks, fradrag gennem seks år.
Forskningschef laver top tre over mistænkte
Skattesagskommissionen undersøger i øjeblikket netop læk og magtmisbrug i den omfattende sag. Københavns Politi har antydet, at Skatteministeriets daværende departementschef, Peter Loft, tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og ministerens særlige rådgiver, Peter Arnfeldt, er blandt de hovedmistænkte i lækagedelen.
Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vurderer, at Troels Lund Poulsen med Berlingskes oplysninger in mente nu er den hovedmistænkte.
- Er der en kobling mellem læk og folketingsvalg, er Peter Loft den af de tre personer, der har haft mindst sandsynlighed for at vide, at der kom et folketingsvalg. Arnfeldt er nummer to, og Troels Lund Poulsen er nummer ét, siger Roger Buch.
Troels Lund: Jeg kendte ingen valgdato
Troels Lund Poulsen afviser dog over for Berlingske, at han vidste, hvornår daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ville udskrive valg.
Torsdag fortsætter Skattesagskommissionen sine afhøringer i sagen. Her skal blandt andre skattedirektør Lisbeth Rasmussen vidne.