Det bliver fremover langt mindre lukrativt for parcelhusejere at installere et solcelleanlæg på taget. I dag kan et anlæg betale sig selv hjem på 6-8 år, men regeringen lægger nu op til nye regler, der vil øge tilbagebetalingstiden til 10 år.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard præsenterede i dag regeringens udspil for resten af Folketingets partier. Og han er ikke bange for, at mindre støtte vil skræmme husejere fra at anskaffe solceller.
- Det bliver lidt mindre attraktivt for parcelhusekjere at installere solceller. Men det er altså stadig meget attraktivt, siger Martin Lidegaard.
Slut med afgiftsfri strøm
Populært sagt har solcelleejere hidtil kunnet sælge deres overskydende strøm til elselskaberne når solen skinnede, og så købt strømmen tilbage uden afgifter, når solen ikke skinnede.
Dermed har mange i praksis sluppet for at betale el-afgifter, også selvom en del af deres strøm blev produceret på kraftværkerne.
Og det er det, Regeringen nu vil sætte en stopper for. Fremover vil man fortsat kunne bruge sin egen strøm uden at betale afgifter og sælge den overskydende strøm til 1,30 kroner per kilowatttime. Men den strøm, som man får fra kraftværkerne, når solen ikke skinner, vil fremover koste 2,20 kroner per kilowatttime.
Flere kæmpeanlæg
Men samtidig med, at parcelhusejere skal betale mere for strømmen, vil ordningen blive gjort mere attraktiv for foreninger, der bygger kæmpeanlæg. Så alt i alt tror ministeren på, at der vil komme langt flere solceller de kommende år.
- Boligforeninger, andelsforeninger og landsbyer vil få mulighed for at få langt større støtte, end de gør i dag, sådan at de også kan være med i solfesten. Så samlet set vil dette her betyde en massiv udbygning af solceller i Danmark, siger Martin Lidegaard.
Rammer kun nye anlæg
De nye regler vil i første omgang kun gælde for solcelleanlæg, der bliver bygget efter nytår. Regeringen lægger op til, at anlæg, der er blevet installeret i 2012 kan fortsætte med den nuværende ordning i en overgangsperiode på 10 år.
Anlæg bygget før 2012 kan fortsætte med den nuværende støtte i 15 år.