Der er ikke noget nyt i, at en socialdemokratisk ledet regering har ministre, der ikke er medlemmer af folkekirken.
Det skriver Folkekirkeinfo, der har talt med en historiker efter det er kommet frem, at syv ministre i den nuværende regering ikke er medlemmer.
- Allerede i 1800-tallet havde man ministre som var ateister, man har også haft en statsminister, som var katolik og vi har haft ministre, som var jøder, siger kirkehistoriker Kurt Larsen til Folkekirkeinfo.
I Danmarks første grundlov fra 1849 stod der, at kongen var den eneste, der skulle være medlem af folkekirken. Alle andre kunne selv vælge, for ifølge historikeren var det hele idéen med grundloven at sikre de religiøse mindretal.
Stauning var udmeldt
Ifølge Kurt Larsen er det ikke så underligt, at det netop er i en socialdemokratisk ledet regering, at man finder flere, der har valgt at stå uden for kirken. For hele den religionskritiske tankegang var fremherskende hos Karl Marx og dermed hos socialistiske partier.
- Efter 2. verdenskrig var det typisk, at socialdemokratiske statsministre ikke var medlemmer af folkekirken. Statsminister Stauning var udmeldt af Folkekirken, og det var hans efterfølgere også, siger Kurt Larsen.
Kurt Larsen har ikke en statistik over, hvor mange ministre, der gennem tiden ikke har været medlem af folkekirken, men han ser absolut ikke noget nyt i, at der i den nuværende regering er syv.