Et flertal af danskerne vil nu bevare efterlønnen. Helt præcis 56 procent ifølge en måling som Epinion har lavet for DR. Modsat mener kun hver tredje vælger, at efterlønnen skal afskaffes.
Vælgere har ændret mening
Dermed har den seneste tids politiske forhandlinger om især efterlønnen flyttet en del af vælgerne i spørgsmålet om efterlønnen.
Kort efter statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale, hvor han første gang offentliggjorde, at han ville kæmpe for at afskaffe efterlønnen, var det lidt under halvdelen af vælgerne, der ville bevare efterlønnen, mens fire ud af ti dengang ville afskaffe den.
Uenig om årsag
Finansordfører for SF, Ole Sohn, mener, at målingen er udtryk holdningen til regeringens 2020-aftale med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.
- Nu går det op for folk hvad aftalen betyder, og stramningerne giver nok flere lyst til at bevare efterlønnen. Det er jo en de facto afskaffelse af efterlønnen.
Politisk ordfører for Venstre, Ellen Thrane Nørby, mener, at det forholder sig direkte modsat.
Hun mener, at holdningen til efterlønnen netop flugter med det forlig, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, hvor efterlønnen ikke afskaffes.
- Med den aftale, der er indgået mellem regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti, så bliver efterlønnen også bevaret. Så det stemmer jo meget overens med den aftale, der netop er blevet indgået fra regeringens side.Flertal af blå vælgere for bevarelseSelv hos blå bloks egne vælgere er det flertal for at bevare efterlønnen. Seks ud af ti blå vælgere vil bevare efterlønnen, selvom partierne på den fløj altså har et erklæret mål om at afskaffe netop efterlønnen.