Regeringen: Velfærd kan ikke købes på kredit

Der skal spinkes og spares, før der kan skabes vækst. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da regeringen fremlagde 2020planen.

Der skal spinkes og spares, før der kan skabes vækst. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da regeringen fremlagde 2020 plan.

Det kontante langtidsbudget for de næste ti år blev fremlagt i Statsministeriet i dag. 2020 reformplanen skal give mindre underskud og stoppe vores gældshul.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen påpegede de dyre ting for Danmark - tab af oliekroner fra Nordsøen, flere ældre og færre til at tage arbejdsmarkede.

- Vi skal gennemføre reformpakken 2020, sagde statsministeren og understreger det med at de ansvarlige partier nu vil bakke op om planen.

Han understregede, at efterdønningerne af krisen gør, at Danmark er nødt til at have penge. Men ikke ved højere skatter.

Ifølge regeringen er der to udfordringer; et at skaffe 23 mia. kroner, samt offentlige sektor skal skæres. For der vil mangle 47 mia. kroner i 2020. Halvdelen er skaffet via genopretningspakken.

Reformpakken vil med sikkerhed give penge og give et solidt grundlag for sikker vækst, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Hvis regeringens reformpakke ikke gennemføres, så vil der være absolut nulvækst de næste ti år, lød det fra statsministeren. Men med reformpakken er velfærden en kontant sikring af fremtiden.

Reformer skal få flere i arbejde

- Reformer er den ansvarlige vej, for fremtid.

Det sagde justisminister Lars Barfoed (K). Han understregede nødvendigheden af, at få folk i arbejde og de de unge hurtigere ud på arbejdsmarkedet, og ikke mindst at skattelettelser ikke vil komme på tale.

Et af de vigtige elementer er bindende udgiftslofter i en fireårig periode af gangen. Fast udgiftstyring skal sikre, at kommuner og regioner ikke bruger over evne og er med til at halverer dagpengeperioden.

Det betyder ifølge regeringen, at det vil betyde at offentlige udgifter ikke vil overstige et forbrug på 27 procent.

Reformpakken ændrer også i størrelsen af efterløn, Su og førtidspension. Desuden skal 2 mia. kroner hentes ved at gennemgå midler til Forsvaret.

Forhandlingerne udgangspunkt er tilbagetrækningsreformen, men statsministeren åbnede op for at andre emner også kan diskuteres på fredagens møde med S, SF, R, LA, K og DF.