SF: Omvendt bevis skal skaffe mere i skat

SF foreslår omvendt bevisbyrde i skattesager mod multinationale selskaber: Selskaberne skal selv bevise, at deres pengeoverførsler til udlandet er OK.

SF vil nu stramme grebet om multinationale selskaber, der ved hjælp af fusk med priserne i interne handler undgår at betale skat her i landet.

Partiet kræver såkaldt omvendt bevisbyrde, så selskaberne skal bevise, at de overholder reglerne.

- Vi har multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark. Det er selvfølgelig helt urimeligt, siger SF's formand, Villy Søvndal til DR Nyheder.

Skal selv godtgøre

Når to virksomheder i samme koncern handler med hinanden, skal prisen være på markedsvilkår. Ellers kan handlerne bruges til at sende selskabets overskud ud af landet og så mister staten skatteindtægter.

SF's forslag vil betyde, at selskabernes skal godtgøre, at de handler på markedsvilkår.

- Det, vi beder virksomhederne om i det tilfælde, er at begrunde, hvorfor det fradrag de har, eller de penge de flytter til et andet land, lige præcis er så meget værd, og de må de jo så forklare, siger Villy Søvndal.

S: Positive - og dog

Socialdemokraterne er umiddelbart positive overfor forslaget, siger skatteordfører Nick Hækkerup:

- Fordelen ville være, at vi ville få de penge i statskassen, som de multinationale selskaber bør betale, siger S-ordføreren. - Omvendt skal man altid være forsigtig med at lave omvendt bevisbyrde.

30 procent af de multinationale selskaber betaler ikke skat herhjemme - og Det Økonomiske Råd har vurderet, at staten kan hente 14 milliarder kroner årligt, hvis selskaberne betaler korrekt skat, skriver Politiken.

Hellere flere ressourcer

En af socialdemokraternes støtter, professor Bent Greve, mener dog ikke, at der er brug for nye regler, men flere ressourcer:

- Jeg mener ikke, der er så meget at hente ved at lave omvendt bevisbyrde, siger Bent Greve til DR Nyheder.

- Men jeg mener, der er meget at hente ved en effektiv kontrol og en effektiv indsats i forhold til multinationale selskaber ved, at man afsætter flere ressourcer til at kontrollere, hvordan de rent faktisk opgør det, og checke at de opgør det korrekt.