Det såkaldte opholdsdirektiv, som hen over sommeren var genstand for megen debat, ser nu ud til ikke at blive ændret alligevel. Det skriver ugebrevet Mandag Morgen.
Direktivet, som mildest talt gav integrationsminister Birthe Rønn Hornbech sved på panden, åbnede for en opblødning i den danske udlændingepolitik.
Det skete efter den såkaldte Metock-dom i sommer, der banede vej for familiesammenføring efter et kort ophold i et andet EU-land.
Regeringen ville arbejde for en ændring
Enden på debatten blev, at regeringen i en skriftlig aftale den 22. september sidste år lovede Dansk Folkeparti, at den forpligtede sig til at arbejde for en ændring af opholdsdirektivet.
Men nu viser det sig, at regeringen flere gange har glimret ved sit fravær i Europa-Parlamentets arbejde med netop opholdsdirektivet - og det betyder, at Parlamentet er på vej med en rapport, der anbefaler, at man ikke piller ved direktivet.
Hvis rapporten bliver vedtaget i marts måned, hvor der skal stemmes om den - ja, så er EU's holdning klar - der bliver ikke ændret på direktivet.
Messerschmidt skuffet
Vi er meget skuffede over regeringens manglende seriøsitet, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt.
- Jeg har da haft en klar forventning om, at regeringen greb det arbejde an fra alle leder og kanter. Derfor synes jeg, det er meget bemærkelsesværdigt og skuffende, at man ikke har taget kontakt til den ordfører, der sidder i Europa-parlamentet og arbejder netop med det her spørgsmål, siger Morten Messerschmidt.
Og det er ikke første gang, at regeringen ifølge Dansk Folkeparti sover i timen. Da opholdsdirektivet i sin tid blev vedtaget i EU's ministerråd, var der heller ingen protester fra den danske regering.
- Og nu, hvor man så har haft mulighed for at få ændret opholdsdirektivet - og altså sikre den stramme danske udlændingepolitik - som er helt afgørende i forhold til Dansk Folkeparti, så har man åbenbart bare sovet videre, og det synes jeg selvfølgelig er dybt, dybt problematisk, siger Morten Messerschmidt.