Rønn vil stække EF-Domstolen

Integrationsministeren foreslår et opgør med EF-Domstolens magt. Hun mener, at domstolen kører ud af sin egen tangent. Det må EU-Ministerrådet nu se på, siger hun.

Birthe Rønn Hornbech ønsker, at EU s ministerråd diskuterer en EF-domstol, der "kører sit lidt solistiske løb". (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

EF-Domstolens magt til at fortolke og udvide EU-retten er et demokratisk problem, mener Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Og med den seneste dom fra i fredags, der lægger pres på Danmarks stramme udlændingepolitik, er tiden kommet til et opgør med den magtfulde domstol, mener hun.

- Det vil jeg tale med statsministeren om, og det er første gang, jeg siger det. For den her dom virker meget markant, og hvor længe skal vi blive ved med at finde os i, at EF-dommere begynder at gå ud ad deres egen tangent. Skulle jeg ikke tage og rejse det i ministerrådet, siger hun i et interview med TV2 News.

Demokratisk dilemma

Hun vurderer, at dommen fra i fredags endnu en gang udvider den kreds af personer, som kan komme til Danmark efter EU's mere lempelige regler. Og det er problematisk.

- Det er et demokratisk dilemma, at man har en dansk folkeafstemning om det indre marked, man har et ministerråd og et parlament og så videre. Og så har vi en EF-domstol, som går langt videre, end vi efter min mening kender det fra menneskerettighedsdomstolen og de danske domstole. En domstol, som går langt længere ud ad en tangent med en slags selvskabt ret. Og det er dommere, embedsmænd. Det er et demokratisk problem. Dommere skal jo efter dansk ret dømme efter loven, siger hun.

Ministerrådet skal se på det

Samtidig siger hun, at det er en udvikling, som man ikke forudså i 2002, da det mulige sammenstød mellem den på det tidspunkt spritnye stramning af udlændingepolitikken med tilknytningskrav og 24-års regel blev sat op over for EU's bestemmelser om arbejdskraftens frie bevægelighed.

- Jeg sad som udlændingeordfører i 2002, da vi fik den stramme udlændingelov. Og der var ingen i 2002, der forestillede sig, at EF-Domstolen ville gå så vidt, som den er gået nu. Derfor er det rimeligt, at ministerrådet ser på, om det var det vi ville, siger Rønn.