Svensk lov overvåger danske præster

Svensk lov betyder, at mails fra næste år kopieres og gemmes. Og det truer danske præsters tavshedspligt, for kirkeministeriet bruger svensk server.

Den elektroniske post til en dansk præst, vil fra næste år blive kopieret og gemt i svenske arkiver, skriver Kristeligt Dagblad. (© DR)

I nær fremtid risikerer personlige mails til en dansk præst om asylsøgere, sjælesorg i forbindelse med en skilsmisse eller skrupler over kriminalitet at ende i hemmelige svenske arkiver.

Det kan blive konsekvensen af den såkaldte FRA-overvågningslov, som træder i kraft i Sverige til januar næste år.

Loven tillader nemlig den svenske overvågningstjeneste Forsvarets Radioanstalt, FRA, at kontrollere al kommunikation, der passerer landets grænse. Det berører blandt andet Kirkeministeriet i Danmark, som ifølge ministeriets it-driftschef Peter Kristensen bruger en internetudbyder, som sender al elektronisk trafik igennem en server i Sverige.

Alle landets biskopper og stort set alle præster risikerer dermed at få registreret deres e-post i svenske arkiver, skriver Kristeligt Dagblad.

Regering bør gribe ind

Næstformand i Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup fra SF, har fulgt debatten om den svenske overvågningslov og mener ikke, det kan være rigtigt, at danske borgere skal være nervøse for at sende deres præst en personlig mail.

- Det vil jo ende med, at folk begynder at sende mere fortrolige oplysninger pr. brev, og det vil betyde, at vores forsøg på at rationalisere den danske folkekirke vil blive skudt bagud, siger Anne Baastrup.

Hun opfordrer den danske regering til at lægge pres på de svenske politikere i denne sag.

- Regeringen må, som den finske regering har gjort, sende en formel henvendelse til Sverige og bede dem om at genoverveje loven. Ellers ender vi med at sidde med et kæmpe internordisk problem, siger hun.

Kirkeministerens it-driftschef tager sagen meget alvorligt. - Vi har bedt vores it-leverandør, Fujitsu, ændre systemet, så vi kan køre på data-linjer, der går uden om Sverige, siger Peter Kristensen.