Skarp kritik af krav om Tvind-anke

Dansk Folkepartis og de konservatives krav om, at Tvind-dommen skal ankes, kritiseres skarpt af professor Lars Bo Langsted. Det er ikke politikernes opgave at blande sig så konkret i en sag, siger han.

Der er intet i frifindelsen af Amdi Petersen, der tyder på, at sagen ikke burde være rejst, mener en jurist. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Allerede før nogen har haft mulighed for at læse begrundelserne for frifindelsen af de 7 ud af otte tiltalte i Tvind-sagen, opfordrede både Dansk Folkepartis Peter Skaarup og de konservatives Tom Behnke til, at sagen bliver anket til landsretten.

Men det er ikke klogt af politikerne, at udtale sig på den måde, mener professor Lars Bo Langsted fra Ålborg Universitet.

- Udtalelserne er en lille smule skræmmende. Vi har en lovgivende magt og en dømmende magt og de to magter er adskilte, siger han til P1 morgen.

Afviser kritikken

Han forklarer, at domstolene nogen vurderer en sag anderledes end anklagemyndigheden.

- Og sådan skal det være i et sundt retssystem, tilføjer han. Lars Bo Langsted mener i øvrigt ikke, at der er noget i dommen, der peger på, at der er behov for at ændre lovgivningen.

Men Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti afviser kritikken.

- Det er ikke anderledes end at eksperter kan have en vurdering af, at lovgivningen bør laves om. Det vurderer politikerne så. Her er det anklagemyndigheden, der skal afgøre om en sag skal ankes - men derfor kan vi politikere godt have en mening om det, siger Peter Skaarup.

Anke vil næppe ændre dommen

Til Radioavisen i går sagde docent ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard, at han tvivler på, at en anke til landsretten vil ændre frifindelsen.

- Vi er så tæt på en pure frifindelse, vi overhovedet kan komme. Og retten har haft adgang til et meget omfattende materiale, sagde Jørn Vestergaard.

De to jurister er i øvrigt enige om, at frifindelsen snarere er en sejr for retssystemet end et nederlag for bagmandspolitiet.

- Dommen giver ikke belæg for at sige, at sagen aldrig burde være rejst. Rent juridisk er det helt o.k., hvad der er foregået, siger Jørn Vestergaard.

ExternalContent