- Det er et glimrende udspil, som alle burde være glade for. Det sagde kulturminister Brian Mikkelsen ikke overraskende, da han i dag præsenterede regeringens medieoplæg.
Af
Betina Märcher Dalgas
Mere end 30 dage gammel
- Det er et glimrende udspil, som alle burde være glade for. Det styrker Danmarks Radio som en Public Service institution, og det giver mere frihed til TV2.
Det sagde kulturminister Brian Mikkelsen ikke overraskende, da han i dag præsenterede regeringens Medieaftaleoplæg for 2007 - 2010.
Vi får historien tilbage
Venstres medieordfører Jens Rohde, der også var til stede ved pressemødet, sagde at alle danskere har grund til at glæde sig:
- Vi får ikke højere licens, til gengæld får vi vores historie tilbage.
Jens Rohde henviser til at DRs gamle arkivmateriale skal digitaliseres, så alle har mulighed for at se gamle optagelser og udsendelser. Til det formål har regeringen afsat - i første omgang - 75 millioner kroner.
Derudover vil regeringen vil oprette en public service-fond - også på omkring 75 millioner - som kommercielle medier kan søge. Det betyder at græsrod-stationer og lokalradioer, der ikke er reklamefinansierede er udelukket, på linie med fx DR.
Nye krav til DR
Samtidig lægger regeringen op til at DR skal leve op til nye programkrav.
- Nyhedsudsendelser på de mest udbredte sprog, der anvendes af herboende indvandrere og flygtninge, skal opretholdes.
- Den danske dramaproduktion skal styrkes og det samme skal dækningen af mindre idrætsgrene.
- Der skal laves flere tv-programmer om kultur og dansk musik og virksomheden i forhold til børn og unge skal styrkes.
Medielicens
Til gengæld kan Danmarks Radio fremover opkræve licens fra lyttere og seere, der bruger deres computer eller for den sags skyld mobiltelefon som modtager.
Med andre ord skal alle der er i besiddelse af apparater der kan modtage billeder, betale licens. Det drejer sig om ca. 15.000 mennesker, der bruger PC'en.
Derfor vil licensen - som forbliver på samme afgiftsniveau, men som skal forenkles - fremover hedder medie-licens. Som i dag skal hver hustand kun betale en licens - uanset hvor mange apparater hustanden har.
400 øremærkede millioner
Det betyder også at DR forpligter sig til at levere public service tilbud på alle relevante teknologiske platforme - fra fjernsyn til mobiltelefoner. Til gengæld slipper de få danskere, der hverken har tv eller radio, men som bruger deres mobiltelefon til at høre radio på - for at betale.
Ifølge kulturminister Brian Mikkelsen kan DR regne med en merindtægt på ca 400 millioner over de næste fire år, men disse penge vil være øremærkede til digitalisering af arkiver, public service-fonden, nye programkrav osv.
Ingen erhvervs-bestyrelse i DR
Derudover lægger regeringen op til en ændret sammensætning af DRs bestyrelse for at styrke den faglige ekspertise. Det betyder, at de politisk udvalgte repræsentater i bestyrelsen må vige pladsen for professionelle erhvervsfolk.
Udgangspunktet er en bestyrelse på ni mand - to af dem skal være medarbejderrepræsentanter fra DR. Resten skal være repræsentanter med indblik i medievirksomhed, jura, økonomi, virksomhedsledelse og kulturel ledelse.
Det er der dog ikke politisk flertal for - hverken Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne eller De radikale vil være med til den model.
Regeringen arbejder mod at få et færdigt forlig på plads med partierne inden sommerferien. Dog er det en forudsætning for at være med i aftalen, at man tilslutter sig salg af TV-2.