Regeringen er på tilbagetog. Det mener Socialdemokraternes teleordføre Magnus Heunicke efter at regeringen har meddelt partiernes teleordførere, at den såkaldte log-del trækkes ud af anti-terrorpakke.
- Der er ingen tvivl om at regeringen nu er på tilbagetog, og den allervigtigste del på teleområdet i forbindelse med terror, den er nu taget ud og skudt til oktober måned, og det synes jeg er godt, siger Magnus Heunicke til dr.dk/politik.
Udskudt til oktober
Logningsdelen handlede om at tele-selskaberne skulle gemme og registrere forskellige elementer.
Præcis hvad der skulle registreres skulle først afklares i en bekendtgørelse, der skal laves til efteråret.
Men blandt andre Socialdemokraterne har ikke villet stemme for at stille krav til telebranchen om at anskaffe udstyr til logning, før det var afklaret, hvor meget logning, der skal indføres.
- Så er der en ny forhandling til oktober. Så kender vi logningsbekendtgørelsen om, hvad der præcist skal logges. Så det er en ny kamp til oktober, og så må vi tage den, siger Heunicke og fortsætter:
- Vi er parate til at nikke ja til, at på teledelen kan de fremsætte anti-terrorpakken, som det ser ud nu.
Alt for sent
Partierne i teleforforligskredsen fik først regeringens reviderede lovforslag sent i går aftes. I morges klokken otte mødtes de med Videnskabsministeren og kl. 15 i dag skal de sige endeligt ja eller nej til det. Det er alt for presset mener SFs teleordfører Anne Grete Holmsgaard:
- Man kan ikke bare sige ja til den nye reviderede teledel og så mene at der ikke er nogen retssikkerhedsmæssige problemer, siger hun og fortsætter:
- De to elementer hænger sammen. Det er ligesom hvis man bygger et fundament til et hus, så har det jo stor betydning om man bygger en kæmpe villa eller en lille rønne ovenpå.
Hverken SF eller De radikale har endnu besluttet sig for om de vil stemme ja til den nye reviderede telelov.
Gråspurve og kanoner
Teleindustrien har vurderet at log-delen ville komme til at koste flere milliarder kroner, og desuden er der er tvivl om effekten af det, fordi det kun vil være de mindst professionelle terroristere myndighederne vil fange. Derfor har flere indvendt at det vil være som at at skyde gråspurve med kanoner.
Regeringen har delt anti-terrorpakken op så den tekniske del af pakken er landet på videnskabsministerens bord.
Den juridiske del, altså foreksempel de retssikkerhedsspørgsmål som Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech har rejst - de ligger fortsat på justitsministerens bord.
Klokken 9 mødtes Venstres folketingsgruppe for at diskutere anti-terrorpakken. Lovforslaget har skabt ballade internt i partiet,fordi flere i folketingsgruppen og i partiets bagland, mener det går ud over retssikkerheden.