Undervisningsminister Bertel Haarder mener, at det kommunale selvstyre på grund af manglende resultater er tæt på at have spillet fallit i forhold til folkeskolen. Derfor kom han med denne advarsel i Berlingske Tidende søndag:
- Hvis det ikke virker, vil der om ti år være stærke kræfter, der - som i andre lande - vil gøre skolen statslig, sagde Bertel Haarder.
De kræfter melder sig nu i form af Dansk Folkeparti:
- Dansk Folkeparti overvejer kraftigt at arbejde for en statsskole, hvis ikke kommunale selvstyre er i stand til at sikre fagligheden og sikre et klart værdigrundlag, siger partiets uddannelsesordfører Martin Henriksen.
DF kræver salmesang
Hos Dansk Folkeparti er kravet ydermere, at folkeskolens udgangspunkt skal være dansk kultur og kristendom.
- Her er det oplagt, at indføre obligatorisk kristendomsundervisning samt gøre faget obligatorisk til eksamen. Salmesang/morgensang skal være indført på alle skoler indenfor en overskuelig fremtid. Ellers ser Dansk Folkeparti sig nødsaget til at arbejde for en skole, der som hovedreglen er reguleret fra statens side, siger Martin Henriksen.
Socialdemokratiets uddannelsesordfører Christine Antorini er lodret imod et religiøst værdigrundlag i folkeskolen:
- Martin Henriksen vil jo have en kristen statsskole, siger Christina Antorini til dr.dk/politik og fortsætter:
- Desto mere glad er jeg for, at vi har et bredt forlig omkring folkeskolen, der bygger på det eksisterende værdigrundlag og som fastslår at kommunerne har ansvaret, så folkeskolen ikke ender med at blive en del af VKO-blokpolitikken.
Venstre imod at gøre salmesang obligatorisk
Venstres uddannelsespolitiske ordfører Tina Nedergaard mener heller ikke, det er en god vej at gå, at lade gøre salmesang og kristendomsundervisning obligatorisk:
- Det er ikke vores politik. Jeg mener, folkeskolen skal være så rummelig, at den ikke bliver fravalgt på grund af rigide ting, siger Tina Nedergaard, der frygter at muslimske elever vil vælge friskoler, hvis folkeskolen får et mere kristent værdigrundlag:
- Situationen er jo den, at når vi kommer ud i samfundet, så skal vi alle leve sammen, siger Nedergaard.
Hun understreger, at hun ikke er enig i, at målet er en statsskole.
- Målet må være, at kommunerne selv tager ansvaret på sig, også hvis den pågældende kommune vælger at indføre obligatorisk salmesang, siger hun og fortsætter:
- Det er jo ikke en mirakelkur at gøre ting statslige.
ExternalContent