Fogh vil i kontakt med arabiske befolkninger

Statsministeren vil tale direkte til befolkningerne i de arabiske lande om Muhammed-tegningerne. Første skridt er taget med et interview til tv-stationen al-Arabiya.

Anders Fogh Rasmussen, umiddelbart før et interview med tv-stationen al-Arabiya. Det er første gang at han har talt direkte med arabiske medier. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Statsminister Anders Fogh Rasmussen indleder hvad han selv kalder en medieoffensiv overfor befolkningerne i arabiske lande i kølvandet på den politiske storm over Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Offensiv

På Christiansborg er der et forsigtigt håb om, at andre europæiske avisers beslutning om at genoptrykke tegningerne kan lette presset på Danmark.

- Udenrigsministeren og jeg selv har igangsat, hvad jeg selv vil kalde en medieoffensiv i forhold til de arabiske befolkninger. Vi må jo konstatere, at det her ikke blot er en sag mellem Danmark og en række arabiske regeringer. Det er jo i høj grad noget, som har bredt sig til gaderne i de arabiske lande. Derfor er det vigtigt at komme i direkte kontakt med de arabiske befolkninger, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Tv-interview

Statsministeren havde kort inden mødet givet et interview til den arabiske tv-station al-Arabiya.

- Her har jeg beskrevet, hvordan forholdene er i Danmark: At vi har presse- og ytringsfrihed - men jo altså også en dyb respekt for andre menneskers religiøse følelser. Jeg har prøvet at give en forklaring på den danske regerings position, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Mødet i Udenrigspolitisk Nævn kom, efter at aviser i hele Europa onsdag bragte de karikaturtegninger af profeten Muhammed, der, siden de blev bragt i Jyllands-Posten, har skabt furore i den muslimske verden. Med henvisning til ytringsfriheden er karikaturtegningerne blevet trykt i aviser i blandt andet Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Spanien og Island.

Statsministeren var dog forsigtig med at vurdere betydningen af dette skridt for Danmark.

- Det tror jeg, er alt for tidligt at vurdere. Men det forhold, at sagen nu spreder sig til en række europæiske lande - ved at aviser optrykker tegningerne - viser jo, at vi her taler om spørgsmål af stor principielt betydning for demokratiernes måde at fungere på, og at det er en diskussion, man ikke kommer uden om i noget demokratisk samfund, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Både Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne bakkede efter mødet op om VK-regeringens strategi.

Ingen nye signaler

Statsministeren fastslog, at der ikke kommer "nye og andre signaler" i sagen - for slet ikke at tale om en officiel dansk undskyldning for Muhammed-tegningerne.

- Sådan som det danske samfund fungerer, så kan en dansk regering ikke give undskyldning på vegne af en fri og uafhængig avis, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han kritiserede samtidig "yderligtgående kredse" for at sprede falske oplysninger om Danmark i sagen.