Når virksomheder kommer i pengenød, så er ét af de oplagte steder at spare på løn til medarbejderene.
Men i stedet for at få en en fyreseddel, får mange medarbejdere muligheden for at gå ned i løn. Og det er en ny tendens på arbejdsmarkedet, som vi ikke har set i forbindelse med tidligere kriser, fortæller Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.
- Det nye er, at man gerne vil beholde medarbejderne, for dem har man investeret tusindvis af kroner i at uddanne. Og mange af dem er nøglemedarbejdere, som man skal bruge. Så derfor vil man gerne beholde medarbejderne, mod at de til gengæld går ned i løn, siger han.
Imod dansk model
Den nye udvikling går stik imod den danske model for et fleksibelt arbejdsmarked, mener Flemming Ibsen.
- Det går imod den danske Flexicurity-model, hvor man fyrer folk under kriser, og så har vi et rimeligt godt dagpengesystem, indtil de finder anden beskæftigelse. Nu får vi et nyt billede, hvor lønfleksibiltet spiller en meget større rolle, end det har gjort under tidligere kriser, siger han.
Udviklingen med lønnedgang sniger sig også langsomt ind i det offentlige, fordi stadig flere opgaver bliver udliciteret, så det offentlige konkurrerer med det private.
- Så bliver det offentlige stillet dårligere i konkurrence med det private, og derfor prøver man at presse medarbejderne, siger han.