Klokken 14.30 tropper LO og FPU, Flyvebranchens Personale Union op i arbejdsretten. På modstandersiden står Ryanair og deres personaledirektør Eddie Wilson.
FPU har forberedt sig længe på kampen mod lavprisselskabet, som ikke vil tegne dansk overenskomst.
- Ryan Air vil ikke anerkende, at deres medarbejdere bliver en del af det danske arbejdsmarked. De påstår, at de skal være underlagt irske regler, men det mener vi ikke, når de ansatte skal bo og arbejde i Danmark, siger Thilde Waast, formand i FPU.
Ryanair har hele tiden afvist at tegne overenskomst. De henviser til, at selskabet hører hjemme i Irland, og derfor spiller efter irske regler. Et argument FPU på intet tidspunkt har købt, da de ansatte skal bo og leve i Danmark.
- Vi er ikke interesserede i et samfund, hvor man ikke kan leve af den løn, man får. Vi er heller ikke interesserede i at få et marked, hvor lønningerne bliver presset ned på et uacceptabelt niveau.
Dom vil danne præcendens
For Flyvebranchens Personale Union handler sagen ikke alene om det irske selskabs indtog i Danmark, og kampen for at få firmaet til at spille efter danske regler. Dommen vil også få betydning for fremtidige virksomheder, der vil placere sig i Danmark, mener FPU.
- Det kommer til at være afgørende, for hvordan virksomheder etablerer sig i Danmark - om det bliver på danske eller udenlandske vilkår, siger Thilde Waast.
Ryanair har ikke ønsket at stille op til interview, før sagen begynder i eftermiddag. Selskabet har tidligere forklaret, at man opfatter sig som et irsk selskab, der er underlagt irsk lovgivning, idet de ansatte arbejder på irske fly. Selskabet mener ikke, at en base på dansk jord betyder, at de ansatte er underlagt dansk arbejdsmarkedslov – og derfor vil en blokade mod selskabet af den danske fagbevægelse være ulovlig, mener Ryanair.
Det er endnu sagen uvist, hvornår der falder dom i sagen.