Forestillingen om, at vismænd er nogle, der sidder sure og indelukkede i et hjørne og nulrer deres skæg, er gjort til skamme.
For i dag udkommer de fire danske vismænd med en farvestrålende økonomisk rapport, hvori de kommer med anbefalinger til og vurderinger af den danske økonomi.
Og vismændene er skarpere og mere positive end set længe:
Det går fremad med vores fælles økonomi. Vismændene fortæller, at finanspolitikken bliver vurderet til at være holdbar også på sigt, og der er udsigt til overskud på de offentlige finanser i 2020.
På vismandssprog bliver det formuleret således:
- Der har været behersket fremgang i dansk økonomi det seneste halvandet år, og vi vurderer, at fremgangen nu vil tage til i styrke. Vi forventer, at BNP (bruttonationalproduktet, red.) vil vokse med omkring to procent både i år og næste år, skriver overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i en pressemeddelelse.
Vækst og nye job
Samtidig peger vismændene i den 327 sider lange rapport på, at fremgangen vil betyde, at der bliver skabt 200.000 nye arbejdspladser frem til 2020, de 60-70.000 nye stillinger vil være i den private sektor.
Vismændene kipper med andre ord med flagene og tror på vækst: 1,9 procent i år, 2,3 procent næste år og hele 2,8 procent i 2020. Det er oversat fra tal til bogstaver i vismandssprog ”godkendt”. På jysk ”ikke så ringe endda”. På sjællandsk ”mega sejt”.
Teknisk insolvente boligejere
Men der er også malurt i bægeret; vismændene advarer samtidig om, at der er udsigt til væsentlige rentestigninger, som vi betyde prisfald på boligmarkedet fra 2017 – evt. i ”et omfang, som vil efterlade mange boligejere teknisk insolvente”.
Det er næppe sød musik i mange boligejeres øre, for er man teknisk insolvent, er man i princippet stavnsbundet til sin bolig, fordi man skylder flere penge i den, end man kan sælge den for.
Hvis mange er teknisk insolvente vil boligmarkedet stå i stampe – og det er som udgangspunkt usundt for økonomien, der populært sagt har det bedst, når hjulene er i gang.
Klarer skærene i EU
Hvis man vil være med i EU, uden at de andre lande hæver de økonomiske pegefingre, må man ikke have et underskud på mere end tre procent af BNP.
Det forventede underskud for næste år er netop på tre procent – og dermed er der risiko for, at grænsen bliver overskredet. Men vismændene har ja-hatten på og regner med, at dansk økonomi klarer sig.
- Vi vurderer, at de offentlige finanser grundlæggende er sunde og holdbare på lang sigt. Underskuddene på de offentlige finanser går til grænserne i 2015 og 2016, men vi vurderer, at de finanspolitiske målsætninger vil blive overholdt, skriver overvismanden i en pressemeddelelse.
Anbefaler dansk ja til bankunionVismændene vælger selv, hvilke områder, de vil fokusere på og skrive om i rapporten. I denne udgave tager de for første gang stilling til, om EU’s bankunion er noget for danskerne. Og svaret er, at det er den.
- Bankunionen giver god mening, og vi vurderer, at Danmark grundlæggende har en interesse i at deltage, vurderer Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Danmark har en stor banksektor – og derfor tæller det på plussiden i overvejelserne for og imod bankunionen, at den rummer en forsikringsdel, der træder i kraft, hvis kriseramte banker er ved at krakke. Nogle af de danske banker er så store, at de er vanskelige for Danmark at håndtere alene, hvis de bliver alvorligt nødlidende.
Realkreditmodellen skal sikres
Der er dog et men:
- Det bør dog være en forudsætning, at der kan laves en forhåndsaftale, der sikrer den danske realkredit. Kan det opfyldes, ser vi en økonomisk fordel ved dansk deltagelse, skriver overvismanden.
Det danske realkreditmodel er et system, der gør, at boligejere kan belåne 80 procent af deres bolig i et realkreditinstitut til meget lave renter. Det er unikt for Danmark.