Iværksætter: Der er ingen penge i Danmark

Mikael Breinholst overvejer at lade sig børsnotere i Sverige, fordi han ikke kan rejse penge i Danmark. Arbejdspladserne tager han med sig.

Mikael Breinholst overvejer at lade sig børsnotere i Sverige, fordi han ikke kan rejse penge i Danmark. (Foto: © DR)

Egentlig ville Mikael Breinholst allerhelst blive i Danmark, men han har et problem.

- Vi står og skal rejse to millioner euro (knap 15 millioner kroner, red).

Mikael Breinholst er stifter og administrerende direktør i den to år gamle virksomhed Magick, der har udviklet en online app, der automatiserer valutahandel til gavn for børsmæglere og andre, der handler med valuta.

Penge søges

Nu vil han gerne udvide med sin virksomhed, og det koster penge, men investorerne er ikke til at finde i Danmark, så derfor vil han gerne introducere Magick på børsen for derigennem at skaffe noget kapital, men heller ikke det er så nemt i Danmark.

- Der er ikke nogen investorer - det vil sige, der er ingen penge. Og de selskaber, der skal hjælpe mig med en børsintroduktion, de er der heller ikke. 

Den manglende rådgivning til små og mellemstore virksomheder, som gerne vil på børsen, er en del af forklaringen på, hvorfor så få små og mellemstore virksomheder bliver børsnoteret herhjemme.

Tab af danske arbejdspladser

I de sidste fem år er bare otte små og mellemstore virksomheder blevet børsintroduceret i Danmark mod 154 i Sverige. Det er næsten tyve gange så mange børsnoteringer.

Mikael Breinholst overvejer at gå på børsen i udlandet, og han har netop Stockholms børser for mindre virksomheder eller London i kikkerten.

Lykkes det, vil det formentlig også betyde tabte danske arbejdspladser og skattekroner.

- Hvis vi bliver børsnoteret uden for Danmark, så vil vi have et meget lille tilknytningsforhold til Danmark. Og i det øjeblik, det giver mening - hvis vi for eksempel oplever, at vi ikke kan få de rette medarbejdere - så vi vil vi være klar til at flytte virksomheden uden for Danmark, siger Mikael Breinholst.

Ingen rådgivere

En af de danske virksomheder, der har ladet sig notere på børsen First North i Sverige i år, er virksomheden Ivisys, der har udviklet et kamerabaseret kvalitetssikringssystem, der især henvender sig til bilproducenter.

- Vi ville helst have været på First North i København (en børs for mindre virksomheder, red), men der findes ikke de rådgivere, der ville kunne hjælpe os ind på børsen til en omkostning, der stemmer overens med vores behov i forhold til de penge, vi skal rejse, siger administrerende direktør Jakob Kesje.

I Danmark henvender rådgiverne inden for børsnotering sig primært mod de helt store virksomheder, der ønsker at blive børsnoteret. Det er anderledes i Sverige, siger Jakob Kesje.

- I Sverige er der en helt anden kultur og fødekæde omkring at få små opstartsfirmaer som vores ind på børsen.

Flere på vej til Sverige

Jakob Kesje fortæller desuden, at han bliver kontaktet af en del danske virksomheder, der gerne vil følge Ivisys' eksempel.

- Vi er blevet kontaktet af et antal virksomheder, som gerne vil have opskriften på det, vi har gjort, fordi de gerne vil gøre det selv.