Dansk fodboldverden vil have hårdere straffe til matchfixere

Politikerne bør være mere ambitiøse, når det gælder aftalt spil i sport, siger DBU og en tidligere landsholdspiller.

Benny Nielsen mener, at der bør indføres et loft over, hvor mange penge, der kan spilles på fodboldkampe. (Foto: © DR)

For nylig vedtog et enigt Folketing at skærpe straffen for grove tilfælde af bestikkelse til to års fængsel.

Et skridt på vejen, men slet ikke nok, mener flere aktører inden for den danske fodboldverden.

- Jeg synes ikke, at det er godt nok. Politikerne må hjælpe os mere med det her problem, siger Jesper Møller, der er formand i Dansk Boldspil Union.

Tilladt at spille på egne kampe

Matchfixing har endnu ikke sin egen bestemmelse i straffeloven, og det er heller ikke kriminelt at spille på de kampe, som man selv deltager i. Det så Jesper Møller gerne, at der blev lavet om på.

- Vi vil have kriminaliseret spil på egne kampe - vi tror, at det er der, det starter, og så mener jeg, at politiet skulle have haft ekstra muligheder for at efterforske - gerne med en særlig central enhed inden for politiet, ligesom vi kender det fra økonomisk kriminalitet.

I 2. divisionsklubben Avarta er tidligere landholdspiller og nuværende sportsdirektør Benny Nielsen enig. Straffene skal op, og så mener han, at der burde indføres en grænse for, hvor mange penge, der kan spilles på kampene i de lavere fodboldrækker.

- Det eneste rigtige er at sætte et loft på, hvor meget man må spille på kampene. Hvis der skal spilles, må det ikke være særlig store beløb - ellers kommer vi det ikke til livs, siger han.

Lokkende summer

Netop de let tjente penge kan være fristende for svage sjæle i de lavere rækker, hvor der ikke er de store lønninger til spillerne.

- Du vil altid kunne finde mennesker, der vil lade sig købe til at tabe en fodboldkamp. Det er ikke det store problem i de store klubber men i de lavere rækker lokker de store pengesummer for folk, der spiller gratis eller til en lav lønning, siger Benny Nielsen.

Kulturminister Marianne Jelved (Rad.V) står bag lovforslaget, der øger strafferammen for matchfixing til to år. Hun mener, at Danmark ligger fint juridisk.

- Vi følger de konventioner, som Europarådet har vedtaget. Og jeg tror, at udsigten til to års fængsel er ret skræmmende for mange mennesker.

Dom på vej

1. division i dansk fodbold er omdrejningspunkt i en verserende retssag, der handler om matchfixing i to fodboldkampe i efteråret 2010.

Ifølge anklagemyndigheden tjente to bagmænd og fire fodboldspillere fra fodboldklubben Hvidovre omkring 900.000 kroner på at aftale udfaldet af de to kampe.

De to bagmænd forventes at få dom ved Københavns Byret i dag. De fire fodboldspillere og yderlige en person er sigtet i sagen. Dommen vil formentlig få betydning for, hvad der kommer til at ske med deres sigtelse.

Retssagen er den første matchfixing-retssag i Danmark i nyere tid, og udfaldet bliver derfor fulgt med stor spænding i sportens verden.

Ny kampagne

Kulturministeriet har netop lanceret en kampagne, der skal oplyse især de unge om matchfixing.

Blandt tiltagene er en 24 timers bemandet hotline, som man kan ringe til, hvis man bliver udsat for forsøg på matchfixing, eller hører om det.

Læs mere om kampagnen på www.stopmatchfixing.dk