Ryanair slæber fagforbund i retten efter forsinkelser

Selskabet slæber nu en stribe fagforbund i retten til hastemøde, efter at en forsinkelse kostede selskabet 135.000 kroner.

Flypassagerer fra Dublin til København blev mødt af demonsterende 3F´ere (Foto: © Barbara Christensen, DR)

Onsdagens tre timer lange forsinkelse af Ryanairs første afgang fra Københavns Lufthavn får nu et retsligt efterspil.

Ryanair har nemlig via sin danske advokat i dag indbragt en stribe store danske fagforbund for Arbejdsretten. Der er tale om LO-forbundene HK/Danmark, 3F, Serviceforbundet, Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet.

- Det handler først og fremmest om, at vi skal have rettens ord for, at det, der skete i går, var ulovligt, så det ikke gentager sig, siger Ryanairs danske advokat, Michael Møller Nielsen.

Anklager 3F for ulovlig aktion

I klageskriftet, DR Nyheder er i besiddelse af, kræver Ryanair, at de indklagede fagforbund skal anerkende, at:

'De kollektive kampskridt rettet mod arbejde og aktiviteter, der hidrører fra og er bestemt til Ryanair Ltd, herunder den iværksatte fysiske blokade af fly FR633 mod Dublin og udført den 18. marts 2015 af flere af indklagedes medlemmer (...), er ulovlige'.

Ryanairs afgang til Dublin kom først af sted kl. 18.30 - tre timer senere end planlagt. Blandt andet fordi en større gruppe lufthavnsmedarbejdere havde samlet sig omkring flyet, og fordi flyet ikke fik brændstof.

Tre timers forsinkelse

Af klageskriftet fremgår det videre:

- Ryanair fly nummer FR633 blev på baggrund af blokaden forsinket ca. 3 timer, hvilket påførte Ryanair et ikke ubetydeligt tab, som foreløbigt er opgjort til EUR 18.000 (det svarer til 135.000 kr., red.).

I klageskriftet gennemgår Ryanairs advokat blandt andet den stribe af aktioner, der mødte Ryanair i går i Københavns Lufthavn:

- Flyet blev i Københavns Lufthavn mødt af en blokade af ca. 50-60 personer, der kun kan være indklagedes medlemmer ansat til udførelse af arbejde på Københavns Lufthavns område, da alle deltagere i aktionen befandt sig på et område af lufthavnen, der kræver gennemgang i sikkerhedskontrollen.

- Personerne ved flyet blokerede for flyet, så det hverken kunne forlade gaten eller få påfyldt brændstof, idet de forhindrede køretøjer i at nærme sig flyet. Ligeledes var bagagen fra fly nummer FR632 forsinket og ankom således mere end en time efter landing, fremgår det af klageskriftet.

Infoskærme virkede ikke

Desuden klager Ryanair over, at de blev mødt af ulovligheder inde i selve lufthavnen:

- Dertil kommer, at Ryanair forinden først havde fået tildelt en check-in skranke markant senere, end de andre flyselskaber, som skulle flyve samtidigt med fly nummer FR633, ligesom infoskærmene over lige netop Ryanairs check-in skranke var ude af drift.

- Det er Ryanairs opfattelse, at alt dette var et planlagt led i en koordineret aktion imod Ryanairs aktiviteter i Københavns Lufthavn og et led i kampen om, at få Ryanair til at indgå en overenskomst med Serviceforbundet.

Advokat Michael Møller Nielsen afslutter klageskriftet med at udtrykke bekymring for "at en lignende aktion gentager sig de dage, Ryanair lander med fly i Københavns Lufthavn."

Det er udokumenteret

Serviceforbundets formand, John Dybart, tager retsmødet i dag med sindsro.

- Jeg er forundret over, at de indklager os. Det virker fuldstændigt udokumenteret, det de kommer med, men er meget godt i tråd med Ryanairs tradition for at lave retssager ud af alt, hvad de kan komme i nærheden af, siger han.

Sideløbende med dagens hasteindkaldte møde er Arbejdsretten i gang med at tage stilling til det helt overordnede spørgsmål om, hvorvidt en sympatiblokade mod Ryanair i Københavns Lufthavn vil være ulovlig. En afgørelse ventes tidligst midt i april:

- Før den sag er afgjort, tager vi generelt fuldstændigt afstand fra blokader mod Ryanair. Hvis vi får medhold i dét spørgsmål, så vil en lovlig blokade fra den samlede fagbevægelse tidligst ramme selskabet fem dage efter en sådan afgørelse, siger John Dybart.