Asfalten for enden af landingsbanerne i Københavns Lufthavne er normalt forbeholdt folk i grønne veste, bagagevogne, indstigningstrapper og transitbusser.
Men da det irske lavprisselskab Ryanair fløj dets første afgang fra lufthavnen i København onsdag, opholdt en gruppe demonstranter sig på jorden nær flyet.
Ryanair-flyets afgang blev forsinket i tre timer, da der af uvisse årsager ikke blev leveret brændstof, og dernæst stod der altså en større gruppe lufthavnsansatte på asfalten ude ved gaten.
Derfor har ledelsen i Københavns Lufthavn i dag afholdt et evalueringsmøde.
På mødet blev man enige om, at det skal være slut med at færdes på banerne ved og omkring flyene i Københavns Lufthavn, hvis man ikke arbejder med klargøring af flyene.
- Nu indskærper vi reglerne for færden over for de 700 virksomheder herude. Reglerne indebærer blandt andet, at man skal have et lovligt, tjenestligt ærinde for at færdes på standpladsen (flyenes parkeringsområder, red.), siger Søren Hedegaard Nielsen, pressechef i Københavns Lufthavne.
Lufthavn kan ikke fjerne medarbejdere
Ifølge pressechefen kan lufthavnen dog ikke gøre meget mere end at indskærpe reglerne over for virksomhederne.
- Der var medarbejdere fra mange forskellige virksomheder, som blokerede, og det er de enkelte virksomheders ansvar at overholde reglerne. Vi har ikke nogen myndighed, så vi kan ikke gå ind og fjerne dem. Det er politiets opgave, siger Søren Hedegaard Nielsen og fortsætter.
- De eneste mennesker, der har adgang, er dem, som skal handle flyet. Det vil sige de medarbejdere, der står for på- og afstigning, brændstofpåfyldning og så videre.
Politiet blev onsdag tilkaldt for at opløse demonstrationen. Betjentene forlod dog kort efter lufthavnen uden at skride ind, angiveligt fordi demonstranterne ikke stod i vejen for flyet og derfor ikke var skyld i forsinkelsen.