Skat har fejlet i ny sag om mulig skattefusk

Den danske myndighed sagde i 2013 nej til at få oplysninger om potentielle danske skatteunddragere.

Den nye sag kommer, efter Politiken har afsløret, hvordan Skat i adskillige år ignorerede den såkaldte HSBC-liste med flere hundrede danske kunder og desuden forsøgte at skjule sin passivitet. (© Scanpix)

Efter Skat i første omgang ignorerede en banklækage i Schweiz, viser det sig, at myndigheden også har ignoreret en lækage med bankoplysninger om potentielle danske skatteunddragere, skriver Politiken.

I september 2013 blev Skat tilbudt oplysninger om 12 danskere med skjulte formuer i en udenlandsk bank. Men Skat sagde nej til at købe oplysningerne og uden at forelægge sagen for ministeren.

Det er i strid med en bred politisk aftale fra 2010, der fastslår, at skatteministeren fra sag til sag skal tage stilling til tilbudte lækager og eventuel betaling for oplysningerne.

- Der er sket en fejl, fordi den politiske aftale fra 2010 siger, at sagen skal forelægges ministeren. Der har Skat selv svaret, at det var forkert, og jeg har indskærpet, at det ikke må ske igen, siger skatteminister Benny Engelbrecht (S) til Politiken.

Ignorede liste

Den nye sag kommer, efter Politiken har afsløret, hvordan Skat i adskillige år ignorerede den såkaldte HSBC-liste med flere hundrede danske kunder og desuden forsøgte at skjule sin passivitet.

Det fik Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, til at spørge ministeren, om Skat har fået tilbudt andre lækager, og besvarelsen kaster nu lys over denne nye sag fra 2013.

Det fremgår desuden af svaret, at Skat først nu - halvandet år efter henvendelsen i 2013 - har rettet henvendelse til skattemyndighederne i det involverede land for at få udleveret bankoplysningerne ad den vej.

- Henvendelsen til myndighederne i det pågældende land sker nu, hvor Skat er blevet opmærksom på, at vi ikke har taget dette initiativ tidligere, lyder det i en mail fra Skats presseafdeling til Politiken.

- Ikke godt nok

For Frank Aaen er den nye lækagesag endnu et eksempel på, at Skat ikke har styr på indsatsen mod skattely og danskere med skjulte formuer.

- Hver gang vi får gravet bare et spadestik, kommer flere og flere ting frem, der viser, at Skat har fraprioriteret at arbejde med disse sager.

- Det understreger behovet for, at der skal gennemføres en uvildig advokatundersøgelse. I så vigtig en sag kan vi ikke nøjes med, at Skat bare har undersøgt sig selv, siger Frank Aaen.

/ritzau/