3.000 kroner om måneden blev for meget for Kim: Trækker BRF i retten

Kim Paulsen nægter at betale for den seneste gebyrstigning på sit realkreditlån, og han er klar til en principiel sag ved en domstol.

Realkreditinstitutter kan nærmest uhæmmet hæve gebyrerne på realkreditlån. Det blev for meget for Kim Paulsen, da gebyret ramte 3.000 kroner om måneden. (© DR)

- Det er helt exceptionelt højt. Jeg kan ikke forstå, at pensionister og andre folk i det her område med relativt små indkomster er i stand til at betale så meget i bidrag, siger boligejer og økonom Kim Paulsen.

Han er en af mange tusinde danskere, der de senere år har oplevet, at realkreditinstitutterne har hævet bidragssatserne på realkreditlån, som dermed kan vise sig som en dyr forretning, trods den historisk lave rente.

Og med den seneste stigning på 500 kroner om måneden for Kim Paulsen, har han nu selv problemer med at skulle betale for sit boliglån.

- Min månedlige betaling alene til bidrag, altså uden den almindelige udgift til renter, er 3.000 kroner om måneden for et almindeligt parcelhus i Brøndby Strand, fortæller han.

Se Kim Paulson fortælle om de seneste stigninger i bidragssatserne

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55029768a11f9f161cd85e37

Det har nu fået ham til at sætte foden i jorden og sige stop. Trods trusler med inkasso nægter han at betale for den seneste stigning, før han får en begrundet forklaring. Og han er parat til at tage en principiel sag hele vejen til en domstol.

Stigning i klager

Antallet af klager over høje bidragssatser i Realkreditankenævnet er mangedoblet de seneste par år, ingen har dog fået medhold endnu.

Årsagen er, at låntageren skriver under på en juridisk bindende aftale, der nærmest uhæmmet giver realkreditinstitutterne mulighed for at hæve bidragssatserne, så længe det ikke sker tilfældigt eller er åbenbart urimeligt.

Får du afslag i ankenævnet, kan du tage sagen videre til en domstol. Det har ingen dog gjort endnu.

System favoriserer de store

Ifølge Kim Paulsen er det praktisk talt umuligt at finde ud af, om hævningen er tilfældig eller urimelig, da man ikke kan få indsigt i realkreditinstitutternes uregninger af bidragssatser.

- Man har ingen retssikkerhed. Vi er oppe imod kæmpe institutioner, der får lov at tromle almindelige mennesker ned. Systemet favoriserer dem, der låner penge ud, mens dem, der låner, ingen rettigheder har, siger han.

Beder om hjælp

Han har fortalt BRFkredit, at han ikke vil betale den seneste stigning, før de kan bevise, at stigningerne i bidragssatserne er lovlige, og før de har begrundet det med specifikke udregninger.

En sejr i ankenævnet regner Kim Paulsen ikke med. Derfor opfordrer han andre i lignende situationer til at gøre det samme som ham og eventuelt slutte sig til ham i et gruppesøgsmål ved en domstol.

Selvom der har været stor interesse for sagen, fordi den har en stor betydning for mange mennesker, er der stadig ingen på hverken Facebook eller i Forbrugerrådet, der har villet hjælpe ham.

- Man kan sige, at den dag i dag kører jeg en enmandskamp mod de store realkreditinstitutter, der sidder med pengepunge på milliardstørrelser. Så det er den lille mand mod systemet, siger han.