Ryanair revser fagforeninger: Engang troede vi også jorden var flad

Fagforeningerne blokerer for effektivitet og vækst i luftfartsbranchen, mener Ryanair, der ikke vil samarbejde med dem.

Ryanairs direktører er ikke imponerede over de danske fagforeninger og deres kamp for løn og arbejdsvilkår. De hæmmer effektiviteten, mener Ryanair. (© Ryanair)

Det irske flyselskab Ryanair har ikke meget tilovers for de danske fagforeninger og deres kamp for løn og arbejdsvilkår.

Deres kamp hører til i en svunden tid, siger irerne, der er kendt for slagkraftig retorik.

- Fagforeninger beskytter noget, der ikke tåler at blive eksponeret for markedet. Det er ligesom dengang, vi troede, at jorden var flad. Det fungerer ikke på den måde længere, siger Eddie Wilson, der er personaledirektør i Ryanair til DR Nyheder.

I oplever kun tilbagegang

Ryanair vil etablere en base i København fra slutningen af marts måned, men de vil ikke give deres medarbejdere løn og arbejdsvilkår på en dansk overenskomst.

Den faglige hovedorganisation LO har derfor hevet Ryanair i Arbejdsretten i Danmark. Ryanair mener, at fagforeningerne er roden til nedturen for flyselskaberne i Skandinavien.

- Det eneste, I oplever i Skandinavien med de gamle luftfartsselskaber, er, at de skrumper, fyrer folk og sænker lønnen, siger kommerciel direktør i Ryanair, David O'Brien.

125 kroner i timen

Ryanair er berygtet for lave lønninger til kabinepersonale og piloter. Det har allerede bragt selskabet retssager på halsen i Norge, Frankrig og Belgien.

Flere end halvdelen af de piloter og det kabinepersonale, der flyver for Ryanair, er ansat på midlertidige kontrakter.

Ryanair vil ikke offentliggøre disse kontrakter, men DR Nyheder har set en af kontrakterne, som kabinepersonalet arbejdet under.

Her fremgår det, at kabinemedarbejdere er ansat til lønninger, der ikke indeholder pension, og sygefravær er for egen regning. Lønnen kan desuden være helt ned til 17 euro - svarende til 125 danske kroner - i timen.

Vi kommer med effektivitet

Det er arbejdsforhold som disse, som de danske fagforeninger kæmper imod, når de har varslet en blokade af Ryanair.

Ryanair mener omvendt, at de tilbyder arbejdsforhold, der er nødvendige for at opnå vækst i flybranchen i dag.

- Fagforeningerne vil have os til at beskytte den gamle måde at gøre tingene på, hvor man betaler meget for få arbejdstimer. Vi betaler en høj lån for flere arbejdstimer - det bringer effektivitet, og det vil de (fagforeningerne, red.) ikke have, siger personaledirektør Eddie Wilson.

LO ønsker ikke at kommentere på Ryanairs beskyldninger. De afventer Arbejdsrettens afgørelse i sagen mod Ryanair.