Den enes død den andens brød.
Sådan lyder et velkendt ordsprog. Mere passende i denne sammenhæng ville nok være den enes strejke, den andens brød.
For strejken i det norske flyselskab Norwegian betyder, at SAS kan tjene det millionbeløb, de tabte under deres konflikt med kabinepersonalet hjem igen.
Tre fire dage, så er tab hentet
Det vurderer luftfartsanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen for DR Nyheder.
- Hvis SAS kan løfte deres belægning på de nordiske flyvninger fra 70 til 90 procent, og kan lægge lidt på billetpriserne for de folk, der skal af sted her og nu, så er mit bedste bud, at SAS har tjent det, de tabte på deres egen konflikt ind på imellem tre og fire dage.
Den overenkomststridige arbejdsnedlæggelse blandt kabinepersonalet i SAS varede fra fredag morgen til mandag middag.
SAS blev nødt til at aflyse adskillige flyafgange på grund af manglende stewarder og stewardesser i flyene.
Tab på 100 mio
SAS har endnu ikke meldt deres tab ud, men Jacob Pedersen vurderer, at SAS har tabt omkring 100 millioner kroner på konflikten.
Nu er det så Norwegians tur til at aflyse flyafgange i stor stil, fordi deres piloter strejker. Og når kunderne kigger sig om efter et andet flyselskab, vil de især ty til SAS på de skandinaviske ruter, vurderer Jacob Pedersen.
- Mit bud er, at SAS vil kunne fylde flyene væsentligt bedre, end de ellers kunne i marts måned.
Dobbelt ironi
At det netop er Norwegians strejke, der kan redde SAS fra et milliontab, er der en nærmest dobbelt ironi i. For det er netop lavprisselskaber som Norwegian, der har presset SAS' økonomi i en sådan grad, at de har gennemført syv spareplaner siden 2005.
Omvendt er Norwegian kommet i problemer, fordi de konkurrerende lavprisselskaber har overgået dem i aggressivitet.
Det gælder for eksempel flyselskaber som Ryanair, der i vid udstrækning flyver med piloter på individuelle kontrakter, og derfor kan skære en god portion af udbetalinger til løn, pension med mere.
Underskud årsag til opstramning
Sidste år endte Norwegian med et underskud på 1,2 milliarder danske kroner. Det er det underskud, der er årsag til, at Norwegians ledelse nu forsøger at forringe piloterne løn og arbejdsvilkår.
I alt 650 piloter fra Norwegian er nu i strejke.
Strejken har stået på siden lørdag, men er taget til i omfanget af piloter fra tirsdag aften. Flere øverige pilot-fagforeninger har meddelt, at de støtter Norwegian - heriblandt Ryanair.