Dramaet i luftfartsselskabet SAS kører søndag aften videre på det højeste, og senest har ledelsen meldt ud, at alle strejkende ansatte kan betragte sig selv som fyrede, hvis de ikke inden mandag klokken 12 kan sige, at de er klar til at arbejde igen.
Det oplyser SAS i en pressemeddelelse - men kabinepersonalet hørte det første gang fra øverste chef i Danmark, Flemming Jensen, da han gik på TV2 News.
- Først blev de selvfølgelig rystede over at se en koncernchef gå på åben skærm og true sine medarbejdere. Jeg tror ikke, at nogen havde set det komme, at nogen i SAS vil synke så lavt, siger Jakob Esposito.
- Og dernæst var det en fuldstændig, total vrede.
SAS: Vi er nødt til det
SAS har planer om at flytte 147 kabinepersonaler over i det nyindkøbte selskab Cimber, og dermed skal de også flytte overenskomst. Men kabinepersonalet er bange for, at det betyder forringede vilkår på sigt, ligesom de ikke ønsker at frasige den nuværende kollektive aftale - derfor siger de nej.
Søndag trak SAS så kabinepersonalet i Arbejdsretten, fordi personalet nægtede at følge deres fagforenings opfordring om at træde tilbage i arbejde. Men heller ikke efter en dom fra Arbejdsretten til SAS' fordel, ville personalet krybe tilbage i uniformerne.
Dermed er de "sædvanlige, arbejdsretlige virkemidler" udtømt, mener SAS, som derfor gør klar til fyringer.
Ved ikke hvad de gør
Jakob Esposito er ikke selv ansat i SAS, men er blevet valgt som talsmand for de strejkenede. Og han er ikke sikker på, hvad kabinepersonalet gør inden mandag klokken 12. Men det tyder på, at de vælger et farvel til selskabet.
- Selvfølgelig sætter det nogle tanker i gang. Men jeg tror sådan set, at de tanker allerede var i gang hos folk, for spørgsmålet for dem er, om de skal sige farvel til deres mangeårige og glade arbejde i SAS i morgen eller måske om to år med det oplæg, som SAS har lavet, siger Jakob Esposito.
Men kommer de til at sige ja tak til at arbejde i morgen?
- Det, de siger, er, at det gør de ikke. Men man ved jo ikke, hvad en trussel af den her karakter og den her form for optræden skaber af følelser i folk. Men som det ser ud nu, så virker det som om, de er ret stålfaste, siger Jakob Esposito.
Giver ringere vilkår
Det har endnu ikke været muligt at se det oplæg fra SAS, som kabinepersonalet ikke vil godtage, men SAS siger, at de ansatte, som skal flyttes over til Cimbers overenskomst, kan beholde deres nuværende vilkår, men at nyansatte får lidt ringere vilkår.
Men ifølge Jakob Esposito er det ikke den fulde sandhed.
Han siger, at SAS kræver en genforhandling af den nuværende overenskomst, hvis den skal tages med over i Cimber. Og her er den "grundlæggende tillid" til SAS forsvundet, efter at personalet har oplevet misrøgt og sparerunde på sparerunde igennem de sidste 10 år, siger han.
Eksempelvis lød det efter en større sparerunde i SAS for et par år siden, at selskabet nu var tæt på deres mål. Og alligevel sker der nu yderligere tiltag.
Har ikke hørt om trusler
Overenskomsten og usikkerheden i fremtiden er ikke det eneste, som SAS og kabinepersonalet er uenige i om. SAS oplyser nemlig, at de også trækker stregen i sandet mandag klokken 12, fordi de ikke kan stå model til, at det strejkende personale truer ansatte, som ikke vil være en del af konflikten.
Det har Jakob Esposito dog ikke hørt om.
- Det vil jeg i hvert fald gerne se dokumentation for. Jeg kan godt forstå, at Flemming Jensen (SAS-chef i Danmark, red.) gerne vil rejse med den fortælling, for det kan måske give nogle sympati-point i SAS' favør. Det er jo set før, at SAS laver den form for dramaturgi, siger Jakob Esposito.
Men det er ikke rigtigt?
- Det tror jeg simpelthen ikke på. Jeg har ikke oplevet det, jeg har ikke set det, siger Jakob Esposito.