Skatteministeren om Skats nej til lister fra Schweiz: Det er stærkt pinligt

Benny Engelbrecht (S) har ikke nogen god forklaring på, hvorfor Skat undlod at tage imod liste over danske kunders gemte milliarder i Schweiz.

Benny Engelbrecht kalder det "stærkt pinligt", at Skat ikke langt tidligere har forsøgt at få fat i lækkede lister over danskere med formuer i Schweiz. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

Hvorfor valgte Skat i Danmark at takke nej til et tilbud om informationer om konti i danske navne med milliarder i Schweiz?

Ingen anelse, lyder det fra skatteminister Benny Engelbrecht (S).

- Jeg har simpelthen ikke nogen god forklaring, siger skatteministeren til DR Nyheder.

Efter at have samarbejdet med udenlandske medier skriver Politiken mandag, at Skat aldrig foretog sig noget, selv om myndigheden kunne få en liste over lækkede kundeoplysninger fra banken HSBC udleveret fra Frankrig.

Informationer, som i andre lande har ført til inddrivelse af et tocifret milliardbeløb.

329 danskere på listen

På listen optræder angiveligt 329 danske navne, som dengang i 2006-2007 tilsammen havde 4,8 milliarder kroner stående i banken i Schweiz. Hvor mange af de personer, som enten bor i Schweiz eller ikke gør noget ulovligt, vides ikke.

Alligevel er Benny Engelbrecht forundret.

- Jeg kan ikke forklare, hvorfor man ganske enkelt ikke beder om de her informationer fra Frankrig, og derfor har jeg også omgående bedt Skat om at få indhentet de her lister nu og så ellers få undersøgt sagen til bunds, inden vi måtte løbe ind i, at der er eventuelle forældelsesfrister, siger Benny Engelbrecht, som samtidig understreger, at det ikke i sig selv er ulovligt at have en konto i Schweiz.

Med forældelsesfrister henviser ministeren til, at eventuelle krav om efterbetaling af skat og bøder udløber efter 10 år. Og da de nyeste oplysninger er fra 2007, nærmer kalenderen sig med hastige skridt.

Nemt at få listerne

Sagen drejer sig i alt om 106.458 kunders data om deres indeståender på i alt 666 milliarder kroner i 2006-2007, skriver Politiken, som også kan fortælle, at andre lande tog imod tilbuddet om listen med oplysningerne og har haft held til at inddrive penge.

Det burde også være muligt for Danmark, mener ministeren.

- Jeg tror slet ikke, der er noget problem i at få udleveret de her lister. Det bør ikke være nogen udfordring overhovedet. Og vi kan også se, at det har givet gode resultater i andre lande, siger Benny Engelbrecht.

Stærkt pinligt

Skatteministeren henviser til, at fravalget skete under den borgerlige regering, og han vil "meget nødigt" forholde sig til, hvad den har gjort sig af overvejelser dengang.

Benny Engelbrecht siger selv, at han ikke kendte til sagen, før Politiken gjorde ham opmærksom på den i sidste uge, hvor han med det samme satte en intern undersøgelse i gang hos Skat. Derfor vil han endnu ikke forholde sig til, om der skal rulle hoveder.

- Undersøgelsen vil jeg selvfølgelig afvente, før jeg begynder at drage yderligere konklusioner, siger Benny Engelbrecht.

- Jeg synes i hvert fald, det er stærkt pinligt, at sagen ikke for længst er sat i gang.

Troels Lund Poulsen (V), som var skatteminister i 2010-2011, hvor de fleste andre lande fik det lækkede materiale, ønsker ikke at udtale sig.