Da Nationalbanken torsdag for fjerde gang på tre uger sænkede renten på indskudsbeviser, sagde nationalbankdirektør Lars Rohde, at "Nationalbanken har de nødvendige instrumenter til at forsvare fastkurspolitikken i så lang tid, som det måtte blive nødvendigt".
Rentesænkningen er endnu et forsøg på at forsvare kronekursen og den såkaldte fastkurspolitik fra udenlandske investorer, der i øjeblikket opkøber kroner i stor stil.
Og det er ikke bare store ord og armbevægelser fra Nationalbanken, siger Ulrik Bie, der er cheføkonom i Nykredit.
- Det er sandt, støtten af kronen er ubegrænset og ubetinget, siger han til DR Nyheder.
Ingen begrænsninger
Det kan indimellem ende i ekstreme økonomiske greb, som da Sverige satte renten op til 500 procent på korttidslån i 1992.
- Når det gælder rentevåbnet, må der ikke være begrænsninger. Renten kan blive så negativ, som det bliver nødvendigt. Man må ikke udelukke noget, når det gælder pengepolitiske våben i den her situation, siger Ulrik Bie.
Det skyldes, at det kan bruges til spekulation, hvis det er åbenlyst, at Nationalbanken ikke vil hæve eller sænke renten yderligere.
Forsvar med alle midler
Der er stadig politisk opbakning til fastkurspolitikken, hvor kronen begrænses til at svinge 17 øre til hver side af i forhold til euroen.
- Så længe, der er politisk vilje bag en fastkurspolitik, vil Nationalbanken udføre sin opgave med alle de midler, der står dem til rådighed, siger Ulrik Bie.
Ukonventionelle metoder
Og man skal ikke tro, at det bare drejer sig om rentejusteringer og valutaopkøb. Nationalbanken viste i fredags, at de var villige til at tage ukonventionelle metoder i brug, da de suspenderede udstedelsen af statsobligationer.
- Centralbanker og finansielle myndigheder kan rigtigt mange ting og også ting, som vi ikke havde forestillet os, de kunne. Værktøjskassen kan blive udvidet. De kan gå til andre myndigheder og finde på nye greb, siger Ulrik Bie.
Et af de mere almindelige værktøjer, Ulrik Bie forudser, at Nationalbanken kan tage i brug, er opkøb af obligationer.
- Man kunne begynde at opkøbe obligationer direkte, det er der andre, der har gjort, så det ligger måske nærmere end andre greb, siger han.
Du kan se et interview med direktøren for Nationalbanken, Lars Rohde, i TV Avisen klokken fra torsdag d. 5 februar klokken 21.00.